Česká Expobank koupila srbskou banku Marfin. Je to trh s velkým potenciálem, zdůvodnila akvizici

Pobočka Expobank CZ na pražském Smíchově

Pobočka Expobank CZ na pražském Smíchově Zdroj: David Vagaday/E15

Pobočka Expobank CZ na pražském Smíchově
Marfin Bank Belgrade
Marfin Bank Belgrade
Pobočka Expobank CZ na pražském Smíchově
Pobočka Expobank CZ na pražském Smíchově
12
Fotogalerie

Ruský finančník Igor Kim se dva roky po vstupu na český trh rozmáchl k další evropské expanzi. Jeho tuzemská Expobank CZ v těchto dnech koupila srbskou banku Marfin. Ta se v Srbsku, stejně jako Expobank v Česku, řadí mezi menší peněžní ústavy. Majoritní podíl 98,47 procenta získala Exbobank CZ v mezinárodní soutěži, které se zúčastnili čtyři investoři.  

Akvizici serveru E15.cz potvrdila mluvčí české banky Alena Nováková. „Expobank CZ podepsala dohodu o koupi srbské banky Marfin Bank Beograd, dosud náležící kyperské bance Cyprus Popular Bank. Transakce ještě podléhá schválení ze strany srbských regulačních orgánů a ohlašovací povinnosti u České národní banky,“ vysvětlila mluvčí.

Podle Novákově se obě strany dohodly nezveřejňovat cenu ani žádné další detaily související s obchodem. Podle informačního prospektu pro investory účetní hodnota vlastního kapitálu banky loni v srpnu činila 3,6 miliardy dinárů (bezmála 779 milionů korun).

Prodávaný srbský finanční dům vznikl v roce 1990 pod názvem Centrobanka, přičemž Kypřané jej koupili před deseti lety a v roce 2008 změnili název na Marfin Bank Belgrade. Banka má v Bělehradě a dalších regionech Srbska 18 poboček a tržní podíl necelé jedno procento. S jejími akciemi se obchoduje na bělehradské burze.

„Srbský bankovní trh má velký potenciál a pro počáteční investici je velikost Marfin Bank ideální,“ zdůvodnila akvizici Nováková. Podle ní hodlá Expobank dál rozvíjet podnikání banky v rámci jejího dosavadního hlavního zaměření, tedy osobního, firemního a investičního bankovnictví. „Zároveň bychom rádi podporovali rozvoj zahraničních aktivit ve spolupráci se stávající sítí a klientskou základnou Expobank,“ dodala mluvčí.

Podle letošních statistik srbské centrální banky Marfin zaměstnává 288 lidí, což ji mezi třemi desítkami finančních ústavů v zemi řadí na 21. místo. Podle bilanční sumy ve výši 22,5 miliardy dinárů (necelých 4,9 miliardy korun) je dvacátá. Naopak v popředí je díky svým výsledkům, v pololetí prodělala 164 milionů dinárů (přes 35 milionů korun), což z ní udělalo pátou nejztrátovější banku Srbska.

Také Expobank CZ patří na domácím trhu mezi menší hráče. Její bilanční suma činí necelých 21 miliard korun, ve svých osmi pobočkách v Praze a některých krajských městech zaměstnává 214 lidí. Loni vykázala čistý zisk 105 milionů korun.

Historie české Expobank sahá do roku 1991, odkdy několikrát změnila název i akcionáře. Vznikla jako Interbanka a později působila pod jménem Bawag Bank CZ. Od roku 2008, kdy se jediným vlastníkem stala německá Landesbank Baden-Württemberg, se nazývala LBBW Bank CZ. Současný majitel, ruský finančník Igor Kim, peněžní ústav ovládl v roce 2014 a přejmenoval ho podle své ruské banky na Expobank.

Svůj podíl 98,47 procenta v Marfin Bank Belgrade prodala v tendru problémová kyperská banka Cyprus Popular Bank, která je známá též pod řeckým názvem Laiki Bank. Tuto někdejší kyperskou finanční dvojku před třemi lety kvůli vysokému předlužení zachraňovala vláda a v současnosti ji řídí zvláštní správce Chris Pavlou.

Čtete nás rádi? Podpořte nás ve finálovém hlasování v anketě Křišťálová lupa. Děkujeme.