Česká pojišťovna zvedla čistý zisk na 3,9 miliardy

Česká pojišťovna

Česká pojišťovna Zdroj: Euro Martin Pinkas

České pojišťovně v roce 2012 meziročně stoupl čistý zisk o devět procent na 3,9 miliardy korun. Na pojistném největší pojišťovna na českém trhu vybrala přes 32 miliard, tedy o čtyři procenta méně než předloni. Domácí pojišťovny vybraly loni na pojistném 115,5 miliardy korun, což byl meziroční pokles o 0,1 procenta.

„Udržujeme si stabilní profitabilitu i ve velmi složitém prostředí. V posledních letech jsme realizovali rozsáhlé strukturální úspory v provozních nákladech, a můžeme tak zásadně investovat do budoucnosti,“ uvedl generální ředitel České pojišťovny Pavel Řehák.

V loňském roce Česká pojišťovna snížila administrativní náklady o sedm procent. „Uspořili jsme tedy 555 milionů korun, z nichž jsme zpět do České pojišťovny reinvestovali přibližně 180 milionů korun,“ dodal.

Předepsané pojistné neživotního pojištění pojišťovny činilo loni 19,5 miliardy korun, v životním pojištění pak 12,5 miliardy. „Předepsané pojistné se v roce 2012 již téměř stabilizovalo, přestože ještě meziročně klesalo o čtyři procenta. Tempo poklesu se nám však podařilo dramaticky snížit, protože předloni to bylo o celých deset procent,“ upozornil Řehák. Předepsané pojistné životního pojištění bylo v roce 2012 meziročně nižší o 5,6 procenta, neživotní pojištění kleslo o tři procenta.

Vývoj hospodaření v letošním roce je podle Řeháka složité odhadnout. „V klíčových oblastech pojištění chceme mít růst předepsaného pojistného do 0,4 procenta. Další nárůst ziskovosti nečekáme, loňský zisk se budeme na stále náročnějším trhu snažit udržet,“ řekl.

Česká pojišťovna před rokem a půl oznámila, že chce stabilizovat a postupně i zvýšit svůj podíl na trhu. K tomu jí mají pomoci nové produkty, zrychlení služeb a reorganizace obchodní sítě. Do tohoto konceptu se rozhodla investovat přes miliardu korun.

: