Česká Sberbank zlepšila výsledky

Pobočka Sberbank na pražském Andělu

Pobočka Sberbank na pražském Andělu Zdroj: Stepan Bruner, E15

Česká pobočka největší ruské banky Sberbank zlepšila v prvním pololetí hospodaření. Zisk vzrostl na 152,3 milionu korun z 142,9 milionu v pololetí loňského roku. Bance se dařilo i obchodně, aktiva jí narostla za rok z loňských 66 miliard korun na 70,1 miliardy korun.

Vyplývá to z pololetních výsledků zveřejněných bankou. „Rostli jsme ve všech kategoriích, zaznamenali jsme pokles nesplácených úvěrů. Důvodem je, že banka k růstu dostala nový stimul. Období, které trvalo chvíli po převzetí banky novým majitelem, kdy se moc nevědělo, jaká bude strategie, je pryč,“ komentoval výsledky šéf Sberbank CZ Vladimír Šolc. Banka chce posilovat ve všech obchodních segmentech — retailu, menších podnicích i velkých korporacích.

Tuzemská Sberbank, která patří mezi středně velké banky, působila od devadesátých let na českém trhu pod značkou Volksbank. Před dvěma lety koupila ruská jednička od Rakušanů celou síť středo a východodoevropských bank Volksbank International.

Sberbank CZ se i při růstu poměrně daří hlídat riziko. Nesplácené úvěry klesly z loňských 4,4 miliardy na 3,9 miliardy korun. Kapitálová přiměřenost ke konci června činila 15,45 procenta.