Česká spořitelna má od EIB další miliardy na úvěry pro malé firmy

Česká spořitelna

Česká spořitelna Zdroj: Profimedia

Česká spořitelna získala od Evropské investiční banky (EIB) dalších 100 milionů eur, přibližně 2,5 miliardy korun, na financování malých a středních podniků. Za posledních deset let již tuzemská banka vyčerpala od EIB celkem 950 milionů eur, což je nejvíc ze všech finančních ústavů v ČR i celé střední Evropě. Veškeré peníze od EIB spořitelna umístila v klientských úvěrech.

„Díky našemu již desetiletému partnerství s Evropskou investiční bankou můžeme českým firmám nabízet dlouhodobé úvěry s cenově zajímavým úrokovým zvýhodněním a přispívat tak nejen k jejich rozvoji, ale i k rozvoji celé ekonomiky,“ uvedl ředitel úseku firemní klientely ČS Petr Witowski.

Česká spořitelna může poskytnout zvýhodněný úvěr firmám, které splňují podmínky stanovené EIB. Mohou třeba zaměstnávat nejvýše 250 lidí a musí vykazovat maximální roční obrat 50 milionů eur (1,24 miliardy korun). Omezena je i nejdelší doba realizace projektu na tři roky a jeho splatnost na 15 let. Spořitelna nabízí zvýhodněnou půjčku od začátku letošního října pod názvem globální úvěr.

EIB poskytuje bankám peníze ve formě zvýhodněných úvěrů s osmi- až dvanáctiletou splatností. Česká spořitelna pak vytipuje vhodné společnosti, kterým půjčku nabídne, případně jim sníží úroky u stávajících úvěrů.

„Alokace prostředků je relativně náročný administrativní proces, který vyžaduje průběžné sledování finanční situace firem a důsledný reporting vůči EIB,“ vysvětlil Witowski. Pokud se bankám nepodaří prostředky v daném termínu umístit, nealokovanou část peněz vracejí EIB. „Česká spořitelna veškeré získané prostředky vždy umístila,“ dodal manažer ČS.