Česká spořitelna odvedla nejvyšší daně, Agrofert v první dvacítce chybí

Bankomat České spořitelny

Bankomat České spořitelny Zdroj: David Vagaday/E15

Na dani z příjmu právnických osob stát loni nejvíce získal od skupiny České spořitelny, bylo to téměř 4,3 miliardy korun. Na druhém místě žebříčku, který sestavuje ministerstvo financí, skončil ČEZ. Loni bylo pořadí prvních dvou firem opačné. Třetí se letos umístila Škoda Auto, čtvrtá skupina ČSOB a pátá Komerční banka. Jeden z největších zaměstnavatelů v Česku, skupina Agrofert ministra financí Andreje Babiše, ovšem na seznamu není.

Ministerstvo financí sestavuje žebříček jako ocenění podniků, které se nejvíce podílejí na plnění veřejných rozpočtů na základě výše plateb, jež obdrží v průběhu roku na účet daně z příjmů právnických osob.

Generální ředitel Finanční správy Martin Janeček upozornil, že v roce 2015 se podařilo získat na dani z příjmů právnických osob do státního rozpočtu více než 138 miliard korun, což je o 15 miliard více o rok dříve. „Z této částky celých 20 procent pochází právě od oceněných,“ uvedl.

Pořadí firem na základě zaplacené daně z příjmu ministerstvo sestavuje od roku 2003. V přehledu nejsou uvedeny společnosti, které nereagovaly na žádost o zproštění mlčenlivosti nebo nesouhlasily se zveřejněním.

Seznam firem s nejvyšší daní z příjmuSeznam firem s nejvyšší daní z příjmu | CTK