České dráhy drtí intervence ČNB. Prodělek vzroste o 311 milonů korun

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Zakázky na nové vozy a řadu dalších nákupů mají České dráhy uzevřeny v eurech. Proto se po nedávné intervenci centrální banky drahám investice prodraží o 311 milionů korun. Pokud by se euro vyšplhalo na 28 korun, ztráta by vzrostla o dalších 200 milionů.

Slabší koruna v důsledku měnové intervence České národní banky (ČNB) zvýší letošní ztrátu Českých drah (ČD) o 311 milionů korun. Dopravce totiž smlouvy na nové vozy uzavřel v eurech. V ČT to prohlásil generální ředitel dopravní společnosti Dalibor Zelený. Za celý letošní rok by hospodaření skupiny mělo podle Zeleného skončit zhruba půlmiliardovou ztrátou. O tom, že se intervence Českým drahám prodraží, již server E15.cz informoval.

„Kvůli měnové intervenci ČNB mateřská společnost České dráhy přijde o 311 milionů korun, o které jí letos vzrostou náklady. V eurech totiž více nakupuje, než má výnosů v této měně,“ poznamenal Zelený, podle nějž půjde o účetní ztrátu ze změn kurzu. „Pokud by byl kurz koruny ještě vyšší, tedy 28 korun za euro, tak by naše ztráta byla ještě o 200 milionů korun vyšší,“ doplnil šéf Českých drah.

Skupina ČD letos v pololetí zvýšila ztrátu meziročně o 16 milionů korun na 510 milionů korun. Hospodářský výsledek ovlivnily hlavně vyšší náklady spojené s financováním obnovy vozového parku společnosti.

Jak oslabila koruna po intervenci ČNB

Graf 24. 11. 2013.Graf 24. 11. 2013. | nosek.mn@gmail.com

Centrální banka ve čtvrtek 7. listopadu zahájila devizové intervence s cílem oslabit korunu. Uvedla, že kurz chce držet poblíž hranice 27 korun za euro. Hlavní přínos intervencí vidí ČNB v udržení a tvorbě nových pracovních míst a zabránění ztrátám u hrubého domácího produktu, které by byly větší v případě deflace. Krok kritizovala řada ekonomů, podnikatelů, prezident Miloš Zeman i jeho předchůdce Václav Klaus. Naopak jej podpořil premiér v demisi Jiří Rusnok.