České spořitelně klesl zisk, i když si lidé více půjčují

Česká spořitelna

Česká spořitelna Zdroj: Profimedia

České spořitelně klesl za tři čtvrtletí čistý zisk meziročně o 1,8 procenta na 11,7 miliardy korun. Za meziročním poklesem zisku je podle banky loňský jednorázový výnos z prodeje akcií společnosti Visa Europe, bez tohoto vlivu by se meziroční čistý zisk zvýšil o 8,7 procenta.

Provozní zisk spořitelny klesl od začátku roku o 6,3 procenta na 14,26 miliardy korun. Důvodem bylo snížení výnosů způsobené především propadem čistého úrokového výnosu a výnosu z poplatků a provizí. Bance také vzrostly náklady o 1,5 procenta, mimo jiné kvůli zvyšování mezd.

Spořitelna zaznamenala výrazný růst klientských úvěrů. Za poslední rok se jejich hrubý objem bez reverzních repo operací zvýšil o 9,1 procenta. Nově poskytnuté hypotéky fyzickým osobám za prvních devět měsíců letošního roku meziročně vzrostly o 12 procent na 45,3 miliardy korun.

"Růst poskytnutých hypotečních, spotřebitelských i firemních úvěrů dokazuje, že se daří českým domácnostem i firmám. Jejich dobrou kondici potvrzuje také klesající podíl špatných úvěrů," zdůraznil předseda představenstva České spořitelny Tomáš Salomon.

Dynamika růstu úvěru je u spořitelny podobně jako u jiných bank velmi vysoká, což je důsledek silného ekonomického rozmachu, řekl analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak. Je podle něj velmi pravděpodobné, že i v nejbližších měsících bude tento trend pokračovat. Domácnosti se budou snažit zajistit hypotéku ještě na poslední chvíli před zvedáním úrokových sazeb, podotkl.

Čistý úrokový výnos a výnos z poplatků byl u České spořitelny nižší než ve stejném období předchozího roku. Výnos z poplatků a provizí meziročně klesl o 3,7 procenta. Naopak výnos z obchodních operací se spořitelně dařilo v prvních třech čtvrtletích navýšit o 9,2 procenta.

Pokles čistého úrokového výnosu je podle Tomčiaka vzhledem k vývoji úrokových sazeb logický a není to neočekávaná situace. V příštím roce by už čistý úrokový výnos měl opět stoupat, dodal.

Česká spořitelna je největší banka v České republice podle počtu klientů, kterých má 4,7 milionu. Hlavním akcionářem spořitelny je rakouská Erste Group. Ta dnes ohlásila, že jí za tři čtvrtletí klesl čistý zisk o 16,2 procenta na 987,6 milionu eur (25,4 miliardy korun).