Trump nominoval nového pána centrální banky. Fed ovládne nepřítel regulací

Donald Trump a Jerome Powell

Donald Trump a Jerome Powell Zdroj: ČTK

Donald Trump a Jerome Powell
Donald Trump
Donald Trump
Donald Trump
Donald Trump
7
Fotogalerie

Prezident Spojených států Donald Trump vybral za příštího šéfa americké centrální banky (Fed) Jeromeho Powella, který je členem rady guvernérů Fedu. Pokud nominaci potvrdí Senát, vystřídá čtyřiašedesátiletý Powell v čele banky Janet Yellenovou, které funkční období vyprší v únoru.

Analytici předpokládají, že by republikán Powell mohl pokračovat v dosavadní strategii, kterou nastavila již Yellenová. Tedy uvolněnější měnová politika s postupným zvyšováním úrokových sazeb, která spíše vyhovuje investorům a podporuje trh práce.

Sám Powell není vystudovaný ekonom. Svou kariéru započal jako právník. V devadesátých letech působil na ministerstvu financí a na přelomu tisíciletí se věnoval soukromému investičnímu sektoru. Doposudv rámci své práce guvernéra dohlížel na bankovní předpisy pro Wall Street.

Právě obchodní zkušenosti, kterými Powell disponuje, mohly být rozhodujícím faktorem pro jeho nominaci Donaldem Trumpem, který se vždy obklopuje lidmi z praxe. Také jeho rezervovaný postoj k Dodd-Frankovu zákonu může v očích amerického prezidenta Powellovi přidat.

Tento zákon byl přijat administrativou předcházejícího prezidenta Baracka Obamy jako reakce na finanční krizi minulého desetiletí, který značným způsobem reguluje bankovní a tržní sektor. Trump je znám svým negativním postojem k tomuto zákonu, který již při své prezidentské kampani slíbil zrušit.

Naopak mnoho konzervativních členů kongresu preferovalo na postu šéfa Fedu univerzitního profesora Johna Tylora. Tento renomovaný akademický ekonom by se velmi pravděpodobně snažil ochladit ekonomiku prostřednictvím několikanásobně vyšších úrokových sazeb.

Mezi dalšími kandidáty byli také bývalý guvernér Fedu Kevin Warsh, a také její dosavadní šéfka Janet Yellenová, kterou ale v minulosti americký prezident kritizoval a nepředpokládá se, že by ji Trump nominoval na další období.