České spořitelně loni stoupl zisk o pětinu

Česká spořitelna

Česká spořitelna Zdroj: Profimedia

Česká spořitelna, banka s největším počtem klientů v zemi, loni meziročně zvýšila konsolidovaný čistý zisk o 21,8 procenta na 16,61 miliardy korun. Výsledek pozitivně ovlivnilo zvýšení provozních výnosů, pokles tvorby opravných položek na úvěrová rizika a nárůst výnosů z finančních aktiv.

K růstu zisku podle ČS přispěl vysoký nárůst zisku z obchodních operací, který meziročně vzrostl více než čtyřnásobně a další zvyšování provozní efektivity České spořitelny. Provozní zisk banky se meziročně zvýšil o 2,5 procenta na 26,29 miliardy korun.

Čisté příjmy z poplatků a provizí meziročně klesly o pět procent na 11,77 miliardy korun. Klienti tak meziročně zaplatili na poplatcích o 613 milionů korun méně. Ke snižování příjmů z poplatků přispělo i častější využívání internetového bankovnictví, které nyní představuje zhruba 98 procent transakcí.

Čistý úrokový výnos se snížil o 2,1 procenta na 30,59 miliardy korun. Zvýšily se úrokové výnosy z dluhopisů díky jejich většímu objemu. Vyšší byly také výnosy z pronájmu investičního majetku. Zároveň banka snížila úrokové náklady na emitované cenné papíry a ostatní finanční zdroje.

Vývoj akcií Erste na pražské burze za poslední rok

Vývoj akcií Erste na pražské burzeVývoj akcií Erste na pražské burze | vrba@mf.cz

Matka České spořitelny, rakouská Erste Bank, po předloňské ztrátě loni vykázala čistý zisk 483,5 milionu eur (12,4 miliardy korun). Předloni měla ztrátu téměř 719 milionů eur. Provozní výnos loni meziročně klesl o 3,3 procenta na 7,3 miliardy eur.

„Na pozadí hospodářsky obtížného prostředí a negativních jednorázových efektů ve výši 361 milionů eur (kromě jiného i bankovní daně v celkové výši 187 milionů eur) je to docela solidní výsledek,“ zhodnotil čistý zisk předseda představenstva Erste Group Bank Andreas Treichl. Doplnil, že společnost navrhne vyplacení dividendy ve výši 0,4 eura na akcii.

Celkovou bilanční sumu Erste za loňský rok zvýšila o 1,8 procenta na 213,8 miliardy eur. Objem úvěrů klesl o 2,1 procenta na 131,9 miliardy eur, snížil se také čistý úrokový výnos. Důvodem byla podle banky především zdrženlivá poptávka po úvěrech podmíněná hospodářskou situací.

Pro letošní rok Erste Group očekává mírné zlepšení hospodářského vývoje ve střední a východní Evropě, doprovázené i nadále pouze váhavým růstem. Banka předpokládá procentuálně dvouciferný pokles rizikových nákladů, především v souvislosti s očekávaným zlepšením v Rumunsku.