Česko je pro VIG nejvýnosnější trh. Jinde pojišťovna klesá

VIG

VIG Zdroj: vig

Společnost Vienna Insurance Group za třetí čtvrtletí vydělala 110 milionů eur (tři miliardy korun). Objem pojistného jí však klesl o šest procent na 2,02 miliardy eur (55,2 miliardy korun). Pojišťovně tak ve třetím čtvrtletí klesl hrubý zisk o 22 procent.

Společnost Vienna Insurance Group se ve třetím čtvrtletí potýkala s obtížnými podmínkami na trzích v Rumunsku. Problémy měla i s aktivitami v oblasti pojištění vozidel v Itálii. Česko, kde VIG působí prostřednictvím Kooperativy, České podnikatelské pojišťovny a Pojišťovny České spořitelny, bylo podle skupiny v tomto období jejím nejziskovějším trhem.

Analytici v průzkumu agentury Reuters v průměru předpokládali, že hrubý zisk klesne o 27 procent. V pojistném ale změny nečekali a předpokládali, že dosáhne 2,15 miliardy eur. „Čísla jsou o něco níže proti tržním odhadům, ale odchylky nejsou tak dramatické zejména na úrovni zisku před zdaněním a čistého zisku. Nepříjemný je pokles hrubého i přijatého pojistného, což klade otázku nad budoucím vývojem,“ řekl analytik makléřské firmy BH Securities Petr Hlinomaz. Naopak lépe podle něj dopadlo pojistné plnění, díky jehož nižší úrovni mohly zůstat zisky relativně blízko odhadům.

Jak se vyvíjí cena akcií VIG na pražské burzeGraf 28. 11. 2013.Graf 28. 11. 2013. | nosek.mn@gmail.com

Pokud jde o výsledky za tři čtvrtletí roku, hrubý zisk celé skupiny se snížil o 28,8 procenta na 315,9 milionu eur. Na pojistném vybrala zhruba o pět procent méně než před rokem, což zdůvodnila vývojem v Itálii i chystaným omezením krátkodobého jednorázově placeného pojištění v Polsku.

V České republice se skupině za devět měsíců roku i přes povodně a škody způsobené bouřkami podařilo zvýšit zisk před zdaněním o 3,2 procenta na 144,9 milionů eur. Na pojistném zde vybrala 1,3 miliardy eur, o 2,4 procenta méně než ve srovnávaném období. Podle skupiny za poklesem stojí především vliv směnných kurzů. V životním pojištění stoupl objem takzvaného předepsaného pojistného, které mají klienti na základě pojistných smluv uhradit za určité období, o více než dvě procenta na 628,6 milionu eur. V České republice má skupina podle sdělení tržní podíl 33,2 procenta, a na tuzemském pojistném trhu je tak největším hráčem.

Pojišťovna VIG
Vienna Insurance Group je předním specialistou na pojištění v Rakousku a ve střední a východní Evropě. Koncern tvoří 50 společností ve 24 zemích. S akciemi skupiny se obchoduje i na Burze cenných papírů Praha.