Čeští brokeři se perou o byznys Brokerjetu, na přerozdělení trhu mají čtyři měsíce

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15 Anna Vackova

Na trhu domácích online brokerů se může během příštích čtyř měsíců odehrát největší klientská migrace za poslední léta. „K rozebrání“ je totiž 22 tisíc účastníků uzavíraného brokerjetu České spořitelny, což představuje takřka pětinu českého trhu. Do souboje o byznys s loňským obratem 40 miliard korun ihned vyrazili všichni zbývající velcí hráči disponující internetovou obchodní platformou. Dědicem klientského kmene se má nicméně z vůle České spořitelny stát dánská Saxo Bank.

„Se Saxo Bank spolupracujeme už dlouho. Nabízíme totiž dvě různé aplikace, naše původní neumí forex, a proto nabízíme i druhou od dánské banky,“ uvádí mluvčí České spořitelny Kristýna Havligerová. Spořitelna straní Saxo Bank tím, že převod investičního portfolia k dánskému brokerovi nezpoplatňuje.

Pokud klient zamíří k jinému obchodníkovi, zaplatí odchodné 900 korun za každý titul ve svém portfoliu. Sama spořitelna bývalým klientům brokerjetu nově nabídne jen bezplatný převod do služby telefonního brokera přes telefon v rámci služby Investiční makléř.

Hon na klienty

„Končí váš obchodník? Patria se o vás postará,“ výmluvně vítá návštěvníky stejnojmenného burzovního portálu reklamní kampaň spuštěná ve stejný den, kdy Česká spořitelna oznámila klientům dceřiného brokerjetu ukončení služeb. Jen o několik hodin na to spustila hon na klienty i Fio banka, která momentálně v Česku ovládá majoritu burzovního online trhu. Brokeři vesměs lákají na dočasné odpuštění poplatků za transfer klientských portfolií, či několikaměsíční bezplatný informační servis.

Ještě dále jde nejmladší online obchodník na trhu, holandský broker Degiro, který do konce srpna nabízí bezplatné obchodování na trzích ve Spojených státech a Německu. Právě na zahraničních burzách přitom podle informací od brokerů obchodují Češi po internetu častěji než na domácím trhu.