Čínská banka plánuje rekordní nákupy v Evropě

ilustrační fotografie

ilustrační fotografie Zdroj: Profimedia.cz

Evropské banky musí být připraveny na významného investora. Čínská Stavební Banka má více než 16 miliard eur na evropské nákupní turné.

Čínská Stavební Banka (CCB) chce koupit banku v Evropě. Druhá největší banka v Číně má na ivestice 16 miliard eur Šéf banky Wang Hong Chang pro Financial Times uvedl, že se již těší na správné cíle.

CCB buď může koupit celé menší banky nebo získat podíl ve výši 30 až 50 procent v jediném ústavu, řekl Wang. Které banky přicházejí v úvahu však nechtěl prozradit. Nejzajímavější zemí pro investice z pohledu CCB jsou Británie, Německo a Francie.

Zájem o banky se státní podporou

Své cíle si má čínská banka vybírat mezi finančními ústavy, ve kterých má podíl stát. Británie vlastní 82 procent v Royal Bank of Scotland (RBS) a asi 40 procent ve skupině Lloyds Banking. Německo ovládá čtvrtinový podíl v Commerzbank. Evropský bankovní sektor není v současné době vzhledem k dluhové krizi nijak zvlášť populární zónou pro investory.

Čínské tak nově odhaluje své ambice. Vzhledem k tomu, že čínské hospodářství by se v posledních měsících roku ještě zlepšit. Ekonomický růst Číny se v letošním roce odhaduje na 7,7 až 7,8 procenta. Oficiální odhady růstu jsou 7,5 procenta

K pozitivnímu vývoji v příštích několika měsících má přispět i to, že vláda schválila řadu velkých infrastrukturních projektů, řekl ředitel úřadu vlády Fan Jianping, v rozhovoru se státní tiskovou agenturou Xinhua. Nová opatření by měla stabilizovat růst, však nebrání hypoteční bublině a obnovení vzestupu cen nemovitostí, řekl Jianping. Premier Wen Ťia-pao již oznámil snížení daní a další kroky na podporu spotřebitelských výdajů.