City Tower se Pelikánově vyhlášce podřídí, i když ji odmítá

insolvence

insolvence Zdroj: kolaz e15

Firma Administrace insolvencí City Tower (AICT), která s více než sedmi desítkami poboček patří mezi největší insolvenční kanceláře v Česku, omezí přijímání nových případů. Udělá to kvůli sporné vyhlášce ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO), kterou před měsícem napadlo u Ústavního soudu 21 senátorů. S postupem Pelikánova rezortu kancelář nadále nesouhlasí.

„I s vědomím této skutečnosti se AICT vyhlášce nepodřídila, svou síť nezredukovala a podobný postup očekávala i od dalších subjektů, na něž se tato regulace vztahuje a jejichž právní názor na vyhlášku jen stěží může být jiný. Toto očekávání však nebylo naplněno,“ stojí v tiskové zprávě firmy, jejímiž společníky je advokátní kancelář Císař, Češka, Smutný.

Protože AICT nechce být podezírána, že se nepodřídila vyhlášce čistě ze zištných důvodů, rozhodla se i nadále provozovat celou síť poboček, ovšem s tím, že pobočky nad limit stanovený vyhláškou budou od dnešního dne provozovány bez registrace u ministerstva spravedlnosti. To znamená, že nebudou přijímat nové případy.

„Důvodem tohoto přístupu je snaha poskytovat stávajícím klientům služby na stejné úrovni a dostupnosti, na jakou byli dosud zvyklí, a to plně na náklady AICT,“ uvedla kancelář.

Ta je i nadále přesvědčena, že vyhláška nejen není v souladu s ústavním pořádkem, ale navíc způsobí zhoršení dostupnosti a kvality služeb jak pro věřitele, tak pro dlužníky, kteří se často ne zcela vlastní vinou ocitají v těžkých osobních situacích.

„Díky zvolenému přístupu bude AICT připravena opět zaregistrovat všechny své pobočky a obnovit tak plně funkční síť provozoven poskytujících služby v oblasti insolvencí bezprostředně poté, kdy Ústavní soud problematickou vyhlášku zruší, což je podle našeho názoru jediný možný výsledek,“ dodala kancelář.