ČNB odebrala licenci Sberbank. Ta se může odvolat

Sberbank

Sberbank Zdroj: Reuters

Budova České národní banky v ulici Na příkopě
2
Fotogalerie

Česká národní banka odebrala licenci Sberbank CZ, uvedly jako první servery HN.cz a Seznam Zprávy. Rozhodnutí centrální banky zatím není pravomocné, banka s vazbami na Rusko může podat rozklad. Pokud dozorčí rada Sberbank CZ rozklad proti odejmutí licence představenstvu doporučí, bude námitky řešit rozkladová komise a poté bankovní rada.

Představenstvo Sberbank nyní podle informací E15.cz čeká na doporučení dozorčí rady banky, zda ta schválí podání rozkladu. „Je to pravděpodobné,“ řekl E15.cz zdroj obeznámený s aktuální situací v bance. Sberbank zbývá na rozhodnutí několik dní. 

Pokud by se banka rozhodla odvolat, stále by měla šanci na prodej přímému zájemci. Podle informací E15.cz z bankovního trhu se přitom o aktiva Sberbank aktivně zajímá například Česká spořitelna či banka Creditas miliardáře Pavla Hubáčka.

Prodej banky by byl nejlepší variantou jak pro Sberbank, tak i pro její klienty včetně obcí, krajů a organizačních složek státu, které mají v bance své peníze. Jakmile totiž banka vstoupí do likvidace, hodnota jejích aktiv na trhu klesne. V procesu likvidace probíhá zpeněžení aktiv zpravidla za „výprodejové ceny“.

Centrální banka se k záležitosti nevyjádřila. „ČNB zásadně nekomentuje správní řízení, které ještě nebylo pravomocně ukončeno. S ohledem na to se nyní ČNB nebude k vašim otázkám jakkoli vyjadřovat,“ uvedla ředitelka odboru komunikace ČNB Markéta Fišerová.

ČNB zahájila kroky směřující k odejmutí povolení Sberbank působit jako banka 28. února. Důvodem bylo zhoršení situace banky v souvislosti s odlivem vkladů po ruské invazi na Ukrajinu. Centrální banka současně vydala předběžné opatření, kterým bance zamezila nakládání s aktivy a pasivy, včetně poskytování nových úvěrů a přijímání vkladů.

Co dělat, pokud máte peníze ve Sberbank?

Video placeholde
• Videohub