ČNB přitvrdila. Navrhuje razantní reformu kampeliček

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: E15

Česká národní banka (ČNB) má v plánu výrazně přitvrdit vůči družstevním záložnám. Oproti původní novele, kterou parlament před předčasnými volbami nestihl schválit, aktuální návrh centrální banky nově obsahuje například výraznou změnu způsobu hlasování na členské schůzi nebo povolení poskytovat služby jako úvěry výhradně členům dané kampeličky.

K opatření, která omezovala velikosti záložny na pět miliard korun nebo zdvojnásobení povinných odvodů do Fondu pojištění vkladů, tak přibyly další čtyři požadavky. Informoval o tom server ihned.cz.

Centrální banka chce, aby se záložny při svém podnikání skutečně řídily principy družstevnictví a „nehrály si“ na banky. „Novelu v úzké spolupráci s ČNB v těchto dnech ministerstvo dokončuje,“ sdělila serveru Veronika Lukáčová z tiskového oddělení ministerstva financí. Družstevní záložny by už neměly fungovat podobně jako akciové společnosti. Při členské schůzi by tak měl mít podle návrhu centrální banky každý člen pouze jeden hlas bez ohledu na to, kolik členských vkladů zaplatil.

Měla by se omezit také výše úvěrů, které by navíc nesměly být poskytovány nečlenům družstva. To by mělo zabránit opakování situace zkrachovalého Metropolitního spořitelního družstva, které takzvaným bílým koňům poskytovalo stamilionové úvěry.

V současném návrhu zůstala omezení z loňské novely. Podle nich by bilance kampeličky nesměla přesáhnout pět miliard korun a tyto finanční ústavy by navíc oproti bankám měly přispívat dvojnásobnou částkou do Fondu pojištění vkladů.

Družstevní záložny se cítí stabilně