ČNB vyhrála, známka Partners banka neplatí

ČNB

ČNB Zdroj: Martin Pinkas/Euro

Největší finanční poradenská firma v Česku, Partners For Life Planning, nemůže po čtyřech letech sporů využívat ochrannou známku Partners banka. Městský soud v Praze pravomocně potvrdil názor České národní banky i Úřadu průmyslového vlastnictví, podle kterého je název Partners banka zavádějící a klame spotřebitele.

Společnost Partners totiž není banka a nemůže vyvolávat dojem, že bankovní služby nabízí. Firma spolupracuje v oblasti bankovních služeb s UniCredit Bank a používá pro ně název Partners bankovní služby.

Partners For Life Planning, společnost s více než miliardovým ročním obratem a téměř čtyřmi sty tisíci klienty, požádala o zápis a ochranu známky Partners banka už před čtyřmi roky. Proti tomu se ale okamžitě ozvala centrální banka. „Užívání ochranného označení Partners banka je v rozporu s veřejným zájmem, klame veřejnost. Tato ochranná značka vzbuzuje dojem, že její vlastník je oprávněným držitelem bankovní licence,“ uvedli zástupci ČNB.

Pro spotřebitele zavádějící

To potvrdil i předseda Úřadu průmyslového vlastnictví Josef Kratochvíl. „Jde o označení mimořádně zavádějící a průměrný spotřebitel nemá příležitost dopátrat se faktu, že vlastník známky není ve skutečnosti bankou,“ uvedl Kratochvíl.

Partners For Life Planning protestovala u soudu. Podle právního zástupce firmy Miroslava Kupky úřad v minulosti nebránil ochraně názvu se slovem banka bez ohledu na to, zda šlo o firmy s platnou bankovní licencí. V registru jsou tak názvy jako banka vín, databanka nebo potravinová banka.

Název používají i instituce bez licence, tvrdí právník

Podle právníka Partners Miroslava Kupky není využití ochranných známek ve spojení se slovy banka či spořitelna ojedinělé ani u institucí nabízejících bankovní služby bez licence. „Jako příklad lze uvést například Poštovní spořitelnu, která je ochrannou známkou vlastněnou Československou obchodní bankou. Poštovní spořitelna není samostatným subjektem a nemá tedy ani bankovní licenci,“ uvedl Kupka, podobná situace je podle něj i u mBanky.

Městský soud v Praze ale argumenty poradenské společnosti Partners neuznal. Soudci potvrdili, že známka Partners banka je neplatná. „Známka vyvolává představu bankovní instituce fungující s určitými zárukami, jako je dohled České národní banky nad bankovními institucemi v oblasti platebního styku, nad stabilitou bankovního trhu či postih nedodržování pravidel,“ uvedla předsedkyně senátu Naděžda Řeháková.

„Používá-li společnost Partners For Life Planning slovo,banka‘ ve své ochranné známce, může u průměrného spotřebitele vyvolat klamavý dojem o tom, že je bankou s garancemi, které bance náleží,“ dodala Řeháková. Partners jsou největší finančně poradenskou společností na českém trhu, s více než miliardovým ročním obratem.