ČNB zvýší úrokové sazby až na sedm procent. Inflace přesto ještě poroste, předvídají analytici

Budova České národní banky v ulici Na příkopě

Budova České národní banky v ulici Na příkopě Zdroj: E15 Michael Tomeš

Ve středu bude bankovní rada hlasovat o dalším zvýšení úrokových sazeb. Aktuální podoba repo sazby je 5,75 procenta, po hlasování by se však mohla přiblížit hranici až sedmi procent. Hlavním důvodem opakovaného zvýšení sazeb je stále rostoucí míra inflace, která v květnu dosáhla šestnácti procent a je tak vyšší, než původně uváděly prognózy. Svého vrcholu by inflace měla dosáhnout v létě.

Červnové navýšení sazeb by mohlo být na nějakou dobu posledním. „Zvýšení úrokových sazeb bude poslední, minimálně na několik měsíců. Signalizoval to nastávající guvernér Michl a vzhledem k tomu, koho nominoval pan prezident Zeman do bankovní rady, tak to tak patrně bude,“ komentuje situaci hlavní ekonom společnosti Cyrrus Vít Hradil. S tímto souhlasí i hlavní ekonom společnosti Patria Finance Jan Bureš: „Nová bankovní rada bude obezřetnější. Z tohoto důvodu tam může být po červnovém zasedání určitá pauza. Nebude bezprostřední návaznost s dalším navýšením.“

Video placeholde
Jak se počítá inflace a najdete ve spotřebním koši • Videohub

Inflace však stále nedosáhla vrcholu. S největší pravděpodobností jej dosáhne ve třetím kvartálu tohoto roku. „Osobně bych však od inflace nečekal, že půjde dolů, spíše předpokládám, že se stabilizuje kolem 17 až 18 procent,“ uvádí Vít Hradil.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!