Co vynesou pojistky proti krachu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimeda.cz

Dnes se rozhodne, jaké plnění mohou očekávat držitelé takzvaných pojistek proti řeckému krachu. Odpolední aukce rozhodne, kolik bude vyplaceno držitelům CDS kontraktů, tedy swapů úvěrového selhání, jejichž výplatu způsobila historicky největší restrukturalizace vládního dluhu a rozhodnutí ISDA (Mezinárodní organizace pro swapy a deriváty), že šlo o kreditní událost.

Aukce použije k určení výplatního poměru tržní cenu nového třicetiletého vládního dluhopisu vydaného v rámci restrukturalizace dluhu. Tyto dluhopisy se v závěru minulého týdne obchodovaly za zhruba 23 procent nominální hodnoty. To by znamenalo, že držitelé CDS dostanou 77 procent jejich hodnoty. Podle clearingové společnosti Depository Trust & Clearing bylo před deseti dny na trhu 4369 CDS kontraktů v čisté hodnotě 3,18 miliardy dolarů, plnění CDS by tedy mělo přijít na přibližně 2,5 miliardy dolarů.

Ačkoliv se očekává, že dnešní aukční proces poběží bez zádrhelů, investoři se obávají, že relativně nový trh CDS kontraktů jako pojištění dluhopisů byl průtahy okolo řeckého (ne) bankrotu nenávratně poškozen. „Myslíme, že aukce nabídne férovou cenu držitelům CDS kontraktů, ale zůstává nejisté, co by se dělo v případě úvěrových selhání dalších států. To by mohlo instituce v budoucnosti odradit od používání CDS,“ uvedl senior makléř s finančními deriváty, který si přál zůstat v anonymitě.

Řada investorů a makléřů chválí ISDA za pružnost, s jakou uspořádala dnešní aukci pro vypořádání CDS kontraktů. Někteří také ocenili, jak se organizace vypořádala s první takzvanou kreditní událostí rozvinuté země. „Rozhodnutí a přístup ISDA určitým způsobem zajistily, že CDS v Evropě přežijí jako zajišťovací instrument,“ sdělila deníku Financial Times Ciaran O’Hagan z francouzské Société Générale.