ČPP a Britanika uvedly samostatné pojištění pro případ terorismu

následky útoku v Nice

následky útoku v Nice Zdroj: ctk

Jako reakce na zhoršenou bezpečnostní situaci ve světě se na českém trhu se objevila první samostatná pojistka proti terorismu. Vyvinula ji společnost Britanika a na realizaci se dohodla s Českou podnikatelskou pojišťovnou. Ta zájemcům nabízí pojištění už od 25 korun měsíčně při pojistné částce od milionu, maximální limit je do 3,5 milionu korun.

„Životní pojistky jsou většinou nastaveny tak, že nárok na plnění, které si klient sjednal například pro případ zajištění pozůstalých nebo splacení hypotéky, při úmrtí po teroristickém útoku z důvodu uplatnění příslušné výluky nevznikne,“ vysvětlil Libor Novák, produktový ředitel Britaniky.

Podle Nováka podobný problém existuje také u cestovního pojištění. To sice kryje všechny léčebné výlohy v zahraničí, a to v řadě případů i v důsledku teroristického útoku, v případě smrti však odškodnění nedosahuje dostatečné výše – maximálně se prý jedná o stovky tisíc korun. Nový produkt proto nabízí pojistné krytí o řád vyšší, které se na rozdíl od cestovního pojištění vztahuje i na Českou republiku.

Obě firmy argumentují situací na českém trhu, na němž efektivně jen necelá čtvrtina subjektů umožňuje krytí následků teroristického útoku z existujícího pojištění. Toto omezení se prý týká až čtyř milionů stávajících životních pojistek na trhu.

Zájemci o nové pojištění nemusí vypovídat nebo měnit již existující smlouvu, stačí pouze samostatně sjednat pojistné krytí pro toto konkrétní riziko. Britanika se takto snaží pružně reagovat na potřeby svých klientů a nevystavovat klienty finančním ztrátám, které by mohly být spojeny s ukončováním existujících smluv.