ČSOB neuspěla v miliardovém sporu o dluh po všeobecné výstavě

ČSOB

ČSOB

Československá obchodní banka (ČSOB) svedla se státem neúspěšnou právní bitvu o více než 1,4 miliardy korun. Jde o dluh, který zůstal po všeobecné výstavě v roce 1991. Peníze si vypůjčila státem zřízená Společnost pro Všeobecnou československou výstavu v Praze. Později skončila v konkurzu. Banka chtěla peníze od státu. Pražské soudy ale ČSOB nevyhověly, její dovolání koncem srpna odmítl Nejvyšší soud (NS).

Zákon o odpovědnosti za škodu způsobenou nesprávným úředním postupem podle Nejvyššího soudu na tento specifický případ nedopadá. Společnost sice hospodařila se státním majetkem, podle soudců to však nelze pokládat za úřední postup. Banka a společnost spolu jednaly jako dva soukromoprávní subjekty v rovném postavení.

„Za této situace bylo tedy pouze věcí dovolatelky (ČSOB), zda a za jakých smluvních podmínek poskytne předmětné společnosti úvěr, v jehož nesplacení spatřuje vzniklou škodu,“ stojí v usnesení senátu Nejvyššího soudu s předsedou Ludvíkem Davidem. Soudci rozhodli bez veřejného jednání. Banka se ještě teoreticky může obrátit se stížností k Ústavnímu soudu.

Všeobecná československá výstava začala 15. května 1991 v Holešovicích. Navázala na Jubilejní zemskou výstavu, která poprvé nabídla své exponáty k prohlídce na stejném místě o 100 let dříve. Novodobá výstava chtěla republiku po dlouhé izolaci představit jako zemi, která nezačíná stavět na zelené louce, ale která může navázat na ojedinělou průmyslovou tradici.

Kvůli všeobecné výstavě se více než zdvojnásobila krytá plocha holešovického areálu, vznikly i nové objekty, například Pyramida a Spirála. Výstavy se zúčastnilo téměř 2000 vystavovatelů a přišlo 2,6 milionu návštěvníků. Z ekonomického hlediska ale projekt pohořel. Po výstavě zůstaly dluhy a nevyjasněné majetkové vztahy.

Společnost pro Všeobecnou československou výstavu skončila v roce 1999 v konkurzu. ČSOB v dovolání k Nejvyššímu soudu tvrdila, že vláda ČSFR vůbec neměla pravomoc společnost zřídit a nezajistila její financování. Stát prý ani později neplnil svou kontrolní a řídicí povinnost. Banka zpochybnila také zápis společnosti do podnikového rejstříku, který se údajně uskutečnil v rozporu s právními předpisy.