Čtvrtletní zisk Citigroup klesl, překonal však odhady analytiků

Zátěžovými testy ve Spojených státech neprošly čtyři z 19 klíčových bank. Mezi neúspěšnými finančními ústavy je rovněž třetí největší americká banka Citigroup.

Zátěžovými testy ve Spojených státech neprošly čtyři z 19 klíčových bank. Mezi neúspěšnými finančními ústavy je rovněž třetí největší americká banka Citigroup.

Čistý zisk americké banky Citigroup ve třetím čtvrtletí meziročně klesl o více než desetinu na 3,84 miliardy dolarů (94 miliard korun). Akcie společnosti, která je podle aktiv čtvrtou největší bankou ve Spojených státech, však zamířily vzhůru, protože výsledky překonaly očekávání analytiků.

 

Zisk na akcii se snížil na 1,24 dolaru z 1,35 dolaru před rokem a celkové příjmy klesly o pět procent na 17,76 miliardy dolarů. Analytici podle průzkumu společnosti FactSet předpokládali, že banka vydělá pouze 1,15 dolaru na akcii při příjmech 17,29 miliardy dolarů.

Hospodářské výsledky společnosti Citigroup zasáhly především slabé příjmy z obchodování na akciových trzích, které se meziročně propadly o zhruba 34 procent. Citigroup nyní v rámci zeštíhlování opouští méně ziskové aktivity na finančních trzích po celém světě a snižuje počet zaměstnanců, napsala agentura Reuters.

Očekávání analytiků navzdory poklesu překonal rovněž čtvrtletní zisk největší americké banky JPMorgan Chase & Co. Ta dnes oznámila, že ve třetím čtvrtletí vydělala 6,29 miliardy dolarů. Čistý zisk se tak snížil z 6,80 miliardy dolarů ve stejném období loni, kdy výsledky banky podpořilo daňové zvýhodnění v objemu zhruba 2,2 miliardy dolarů.