Další firma nesplácí své dluhopisy, Triload Invest čelí návrhu na insolvenci

Peníze, koruny

Peníze, koruny Zdroj: Anna Vacková, E15

Po investorech do dluhopisů internetového obchodu s módou Zoot mohou mít obavy o své peníze i držitelé dluhopisů investiční společnosti Triload Invest. Firma během uplynulých dvou let nabídla investorům bondy za 24 milionů korun. Nyní má problémy se splácením svých závazků. Městský soud v Praze se začal ve středu zabývat návrhem na insolvenci firmy. Kvarteto věřitelů z řad bývalých zaměstnanců firmy nárokuje pohledávky za bezmála dva miliony korun z titulu dlužných mezd i nesplácených dluhopisů.

„Je mi známo, že dlužník má více věřitelů a dlouhodobě neplní některé své závazky, zejména mzdy zaměstnanců a platby svým dodavatelům,“ uvádí navrhovatelka insolvence a do konce listopadu loňského roku i zaměstnankyně Triload Investu Simona Seidlová. Majitel firmy Robert Krejčí na dotazy E15 zareagoval, že na společnost je sice podán insolvenční návrh, v insolvenci samotné ale společnost není. Firma se s návrhem na insolvenci musela vypořádat už loni na podzim, po uspokojení tehdejšího věřitele bylo řízení zastaveno.  

Držitelé dluhopisů společnosti Triload Invest podle webu rizikovedluhopisy.cz již přes půl roku marně čekají na výplatu výnosů, přičemž firma s nimi nekomunikuje. „V poslední době se na nás začali obracet investoři do společnosti Triload Invest s prosbou o pomoc,“ uvádí mluvčí serveru rizikovedluhopisy.cz Eliška Skřivanová. Na to již na tomto serveru Krejčí zareagoval, když uvedl: „Ano je pravda, že došlo ke zdržení, ale tvrzení klientů, že nekomunikujeme se tak jako další výroky nezakládají na pravdě. K Vašemu dotazu poznamenám, že na řešení se intenzivně pracuje a bude v dohledné době předloženo.“

Triload Invest se dostal do problémů už na jaře loňského roku. „Příčinou různých vedlejších okolností a vlivů se dostala firma v průběhu měsíce května až září do nedobré finanční kondice. Počínaje koncem října začne společnost umořovat závazky věřitelů,“ oznámil na počátku října loňského roku Krejčí na webovém portálu dluhopisy.cz, přes který Triload své dluhopisy prodával.

Poslední dostupná účetní závěrka firmy publikovaná ve sbírce listin je přitom za rok 2013 a firma má aktuálně nefunkční internetové stránky.

Společnost Triload Invest nabídla v roce 2017 dluhopisy ve výši 12 milionů korun s výnosem 9 procent, které mají splatnost na konci letošního roku. Loni pak dala na trh další emisi o objemu rovněž dvanáct milionů, které jsou úročeny sazbou 8,1 procenta a se splatností v příštím roce. Rizikových dluhopisů je však na tuzemském trhu mnohem více.

„Objem takových prašivých dluhopisů odhadujeme na desítky miliard korun. Jedná se bohužel o neregulovaný trh, kde neexistuje žádná statistika skutečně prodaných papírů. Vydat dluhopis je totiž velice jednoduché,“ uvádí ekonom poradenské společnosti Partners Martin Mašát. Klienti se podle něho nechávají nalákat vidinou vyššího výnosu, ale vůbec nekalkulují s rizikem nesplacení a potenciální ztráty celé investice.