Další špatný den pro Deutsche Bank: tržní hodnotou ji přeskočila fintechová Wirecard

Sídlo Deutsche Bank v německém Frankfurtu

Sídlo Deutsche Bank v německém Frankfurtu Zdroj: ctk/AP

Šéf společnosti Wirecard Markus Braun
2
Fotogalerie

Akcie německé společnosti Wirecard, která zajišťuje online platební služby, se vyšplhaly na nový rekord. Jejich hodnota během úterního obchodování krátce dosáhla téměř 172 eur, což firmu oceňuje na 21,3 miliardy eur. Wirecard, který je kandidátem na umístění v prestižním akciovém indexu Dax, tak svou hodnotou těsně překonala i stálici indexu Deutsche Bank. Její akcie naopak pokračují ve svém poklesu a směřují k tomu, aby se staly největším letošním propadákem burzy ve Frankfurtu.

Díky poslednímu růstu svých akcií se Wirecard stala po pojišťovnách Allianz a Munich Re a provozovateli německého akciového trhu Deutsche Börse čtvrtou nejhodnotnější finanční společností německého trhu. Jako důvod růstu akcií němečtí analytici nejčastěji zmiňují oznámenou spolupráci se společností Gebr. Heinemann, majitelem řetězce stejnojmenných bezcelních prodejen.

Za Wirecard naopak zůstávají tradiční německé finanční domy jako Commerzbank či Deutsche Bank, jejichž dlouhodobý pokles na akciových trzích aktuálně urychluje propad turecké liry.

Na finančních trzích totiž roste obava, že turecké potíže přerostou v plnohodnotnou hospodářskou krizi, která se může přelít i do dalších rozvíjejících se zemí.

Díky růstu své hodnoty se může Wirecard v září posunout z technologického indexu TecDax do hlavního indexu německé burzy Dax. Nejpravděpodobnějším kandidátem na vyřazení je právě již zmíněná Commerzbank.

Akcie Wirecard v posledním roce:

Německé karetní šachy

Časy, kdy i velké německé obchodní řetězce přijímaly pouze platební karty lokální karetní asociace Central Credit Committee a ignorovaly globální značky Visa a Mastercard, jsou sice pryč, u řady menších německých obchodníků však stále můžete při platbě kartou narazit. A to nejen jako cizinci. Není výjimkou, že obchodníci akceptují jen platební karty vydané v příslušné Spolkové zemi.