Definitivní tečka za pádem „čínského Muska“. Jack Ma se vzdal kontroly nad Ant Group

Jeden z nejbohatších Číňanů Jack Ma se vzdal kontroly nad svou fintech společností Ant Group.

Jeden z nejbohatších Číňanů Jack Ma se vzdal kontroly nad svou fintech společností Ant Group. Zdroj: Reuters

Čínský miliardář Jack Ma se dál stahuje ze světa byznysu.
Kdy Ant Group vstoupí na akciovou burzu, je stále nejasné.
3
Fotogalerie

Čínský miliardář a spoluzakladatel Alibaby Jack Ma už nekontroluje fintechovou společnost Ant Group. Akcionáři podniku se dohodli na přetvoření jeho vlastnické struktury. Maův podíl ve firmě klesne z více než padesáti na pouhých 6,2 procenta. Završuje se tak pád dříve významného a médii hýčkaného podnikatele, jenž býval srovnáván s Billem Gatesem nebo Elonem Muskem. 

Ant také uvedl, že jeho deset hlavních akcionářů včetně Maa již nebude hlasovat ve shodě, ale každý sám za sebe tak, aby nikdo z nich neměl výhradní kontrolu nad společností. „Akcionářská struktura firmy tím bude transparentnější a diverzifikovanější,“ a „nezpůsobí změny v ekonomických zájmech žádného z akcionářů“, píše se v oficiálním prohlášení podniku.

Podle západních komentátorů jsou nicméně důvody jiné a čínská vláda se tímto krokem snaží Ant Group a jejího prostořekého zakladatele ještě více ponížit. „Odchod Jacka Maa ze skupiny Ant, kterou založil, je důkazem odhodlání čínského vedení snížit vliv velkých soukromých investorů,“ myslí si Andrew Collier, výkonný ředitel výzkumné společnosti Orient Capital Research. „Tento trend bude dále narušovat nejproduktivnější části čínské ekonomiky,“ dodává Collier. 

Elon Musk: Profil miliardáře

Video placeholde
ELON MUSK • Videohub

Investoři naproti tomu vnímají tuto zprávu jako signál, že tvrdý přístup čínských regulátorů vůči tamnímu technologickému sektoru se chýlí ke konci. Akcie Alibaby v pondělí zpevnily o 8,66 procenta na 110,4 hongkongského dolaru za kus a výrazně posilovaly také cenné papíry firem, které jsou s Antem či Alibabou vlastnicky propojeny, jako je například Longshine Technology Group (+8,38 procenta).     

„Existuje naděje, že vrchol v přísnosti regulací máme již za sebou a do budoucna bude čínská vláda brát větší ohled na ekonomickou prosperitu korporátní sféry,“ soudí portfolio manažer makléřské společnosti Cyrrus Tomáš Pfeiler.   

Ant Group, která je přidruženou společností Alibaby, byla považována za nejhodnotnější fintech společnost na světě a její aplikace Alipay je stále nejpoužívanější platformou pro online platby v Číně. Její zakladatel Jack Ma na sebe ovšem přivolal hněv komunistických regulátorů poté, co na podzim roku 2020 veřejně zkritizoval čínský finanční systém a přirovnal tamní státní banky k zastavárnám.

       

Čínské úřady následně podrobily Ant Group přísnému vyšetřování a zabránily jejímu chystanému vstupu na akciové burzy v Hongkongu a Šanghaji, který měl být s hodnotou 37 miliard dolarů, skoro 830 miliard korun, největším IPO v historii a mohl z Maa udělat nejbohatšího Asijce. Regulátoři později nařídili firmě, aby restrukturalizovala svůj byznys.  

Samotný Ma se od té doby stáhl do ústraní, s novináři nekomunikuje a na veřejnosti se ukazuje pouze sporadicky. Minulý týden byl po dlouhé době spatřen při návštěvě restaurace v thajském Bangkoku. Jinak měl v poslední době pobývat hlavně v Japonsku. Loni v létě ho reportéři Blesku vyfotografovali, jak hraje golf v rekreačním rezortu Albatross kousek od Rudné u Prahy. Důvod jeho tehdejší cesty do Česka se však médiím zjistit nepodařilo.

Někteří analytici se domnívají, že díky odchodu Maa z Ant Group se firmě konečně uvolní cesta na akciový trh. Společnost však v neděli oznámila, že nemá v plánu v blízké době uskutečnit IPO. „Čínský domácí trh s akciemi typu A navíc vyžaduje, aby společnosti po změně kontroly čekaly na uvedení na burzu tři roky. Na šanghajském trhu STAR se čeká dva roky a v Hongkongu rok,“ připomíná agentura Reuters.    

Jack Ma je podle žebříčku agentury Bloomberg 34. nejbohatším člověkem na světě. Hodnota jeho jmění se aktuálně odhaduje na 34,1 miliardy dolarů. Mezi čínskými podnikateli mu patří pátá příčka.