Čínská Ant Group musí pod tlakem regulátorů rozdělit službu Alipay

Aplikace Alipay patrně bude mít povinnost sdílet uživatelská data, na jejichž základě

Aplikace Alipay patrně bude mít povinnost sdílet uživatelská data, na jejichž základě Zdroj: Reuters

Aplikace Alipay patrně bude mít povinnost sdílet uživatelská data, na jejichž základě rozhoduje o udělení půjčky.
Aplikace Alipay skýtá celou řadu finančních služeb
3
Fotogalerie

Pekingské úřady chtějí rozdělit platební službu čínského miliardáře Jacka Maa. Alipay by měla vytvořit oddělené aplikace na platby a na poskytování vysoce výnosných půjček, uvedly Financial Times. Alipay také patrně bude mít povinnost sdílet uživatelská data, na jejichž základě rozhoduje o udělování půjček. Údaje by měly sloužit potřebám nového společného podniku, ve kterém mají mít Čínou ovládané společnosti významný podíl. Akcie Alibaby, spoluvlastníka Ant Group, v reakci na oznámení klesly na hongkongské burze o pět procent.

V řadě antimonopolních zásahů čínských regulátorů už Alibaba v dubnu dostala pokutu ve výši šedesáti miliard korun kvůli údajnému zneužívání svého dominantního postavení na trhu. 

Mimo to úřady nařídily Ant Group, aby své úvěrové společností Huabei a Jiebei začlenila do nově vzniklého finančního holdingu. Ten bude žádat o oficiální státní licenci na udělování kreditního skóre zákazníkům, na kterou si  Ant Group dlouho brousí zuby.

Licence umožní plně monetizovat zákaznická data i proto, že podle čínské centrální banky budou rozhodnutí o poskytnutí úvěru muset vycházet nikoli z vlastních dat, ale z údajů prověřených licencovanou společností. Licenci však dostaly jen tři státem řízené podniky.

Ant Group přijala rozhodnutí o začlenění do finančního holdingu poté, co bylo dohodnuto, že Ant a spřátelená společnost Zhejiang Tourism Group v něm budou mít společně sedmdesátiprocentní podíl. I přes to budou mít státem ovládané společnosti zásadní vliv. Ant Group navíc přijde o možnost v řádu sekund rozhodovat o bonitě klientů, jelikož data budou muset nejprve projít společným podnikem.

Služba Alipay je od roku 2018 dostupná i v Česku, kde se však omezuje na zjednodušení plateb čínským turistům. Mimo zhruba stovku provozovatelů mohou turisté službu využít například v pražském Premium Outletu nebo v duty free zóně na Letišti Václava Havla. 

Češi službu Alipay nemohou využívat, jelikož jí zatím chybí širší spolupráce s bankami. Tato platební metoda se v Česku nejspíše ani nerozšíří, jelikož už v době uvedení na trh byla země v bezkontaktních platbách s podílem 93 procent plateb na všech karetních transakcích bezkonkurenční evropskou jedničkou.