Deutsche Bank je zase ve ztrátě

Deutsche Bank

Deutsche Bank Zdroj: čtk

Největší německá bankovní společnost Deutsche Bank je už třetím rokem v červených číslech, za loňský rok vykázala ztrátu 497 milionů eur (přes 12,5 miliardy korun). K hlavním příčinám se vedle náročné situace na trzích řadí pokles investičních výnosů a daňová reforma ve Spojených státech. Hodnota akcií banky v reakci na zprávu klesla o 1,9 procenta.

Ztráty banky vysoko překonaly odhady analytiků a makléřů, kteří v průzkumu agentury Reuters očekávali 290 milionů eur.

V posledním loňském čtvrtletí se příjmy banky meziročně snížily o 19 procent na 5,7 miliardy eur a čistá ztráta vzrostla z 1,89 miliardy na 2,19 miliardy eur. Oba údaje se liší od očekávaných 6,2 miliardy a 1,95 miliardy eur.

Kvůli slabší aktivitě klientů na méně volatilních trzích klesly výnosy z obchodování dluhopisy o 29 procent. Obdobný pokles zaznamenala i konkurence.

Deutsche Bank signalizovala ztrátu už minulý týden, jak nicméně dnes uvedl její generální ředitel John Cryan, vedení pevně věří, že banka je na cestě ke stabilnímu růstu a vyšší návratnosti. "Dosáhli jsme pokroku, ale s výsledky zatím spokojeni nejsme," řekl Cryan.

Hvězda kdysi největší investiční banky na světě začala hasnout po globální finanční krizi. Deutsche Bank se v posledních letech potýkala s vysokými náklady na řešení právních sporů. Podle údajů agentury Reuters z letošního června tyto náklady od roku 2009 překročily 15 miliard eur (zhruba 384 miliard korun).

Deutsche Bank na počátku března zveřejnila novou strategii, jejíž součástí je burzovní prodej akcií její divize správy majetku a integrace maloobchodní divize Postbank. Podle agentury Reuters Banka hodlá zamířit na burzu co nejdříve, pravděpodobně v březnu nebo dubnu letošního roku. Hodnotu prodávané divize odhaduje na osm miliard eur.