Diletantský prodej investic. Českou poštu potrestala ČNB, listonoši neřešili rizika

Česká pošta dostala pokutu od České národní banky, měla porušit hned několik paragrafů zákona o kapitálových trzích.

Česká pošta dostala pokutu od České národní banky, měla porušit hned několik paragrafů zákona o kapitálových trzích. Zdroj: E15 Michael Tomeš

Česká pošta dostala pokutu od České národní banky, měla porušit hned několik paragrafů zákona o kapitálových trzích. Pošta má kromě svého primárního byznysu rovněž licenci investičního zprostředkovatele, což jí umožňuje nabízet lidem investice. V této roli ovšem podle květnového rozhodnutí ČNB selhala. Půlmilionový trest dostala pošta mimo jiné za to, že dostatečně neposuzovala, zda jsou její zákazníci dostatečně kvalifikovaní pro optimální investorská rozhodnutí, pošta ale nezkoumala ani rizikový profil či investiční priority zákazníků. Pošta klientům nabízela jen investice skupiny ČSOB, s níž měla jako s jediným poskytovatelem uzavřenou zprostředkovatelskou smlouvu. 

„Rozhodnutí ČNB respektujeme, pokutu zaplatíme. Jednalo se o formální pochybení, interně přenastavujeme nebo jsme již přenastavili procesy tak, aby k podobným pochybením v budoucnu nedocházelo,“ říká Matyáš Vitík z České pošty.

Česká národní banka viní poštu z toho, že od ledna 2020 do března 2021 jen z vybraného vzorku v desítkách případů dostatečně nekontrolovala, jakým způsobem její zaměstnanci nabízejí investice. V případě penzijního připojištění listonoši typicky nezdůrazňovali vyplnění penzijních dotazníků, jejichž vyhodnocení je zásadní pro posouzení investičního profilu zákazníků.

„Státní podnik Česká pošta jako samostatný zprostředkovatel ve 40 případech před uzavřením smluv o doplňkovém penzijním spoření řádně nezaznamenal požadavky a potřeby související se sjednávanou smlouvou, tedy nejednal s odbornou péčí,“ uvádí například květnový Příkaz ČNB.

Pošta je přitom pro ČSOB vydatným zdrojem investičního byznysu. Jen po dobu kontroly ČNB uzavřeli zaměstnanci České pošty bezmála 6 800 smluv týkajících se investic dohromady za 1,1 miliardy korun. Pošta má s ČSOB smlouvu o poskytování finančních služeb do roku 2028.

„Kvalita spoření na penzi ovlivní život důchodce na několik desetiletí. Nejde přitom jen o penzijní spoření, ale i řadu dalších finančních produktů, které mají vliv na finanční zdraví jedince či celé rodiny. Obávám se, že pracovník na přepážce pošty nedokáže věnovat sestavení uceleného finančního plánu potřebnou pozornost. A to ani v případě, že by měl potřebné znalosti, zkušenosti a analytické zázemí,“ zdůrazňuje Marek Černoch, výkonný ředitel České asociace společností finančního poradenství a zprostředkování.

Porušení zákona o kapitálových trzích bylo loni co do celkového objemu vybraných pokut na prahu jedenácti milionů korun nejvýznamnějším přestupkem domácích prodejců a poskytovatelů investic. Celkem za loňský rok ČNB spustila v tomto směru 26 správních řízení. Celkem v rámci svého dohledu nad tuzemskými finančními trhy vybrala centrální banka loni na pokutách takřka 45 milionů korun.