Firmy chtějí propustit tisíce lidí. Větší nezaměstnanost je žádoucí, míní odborníci

Stále trvá velký nedostatek kvalifikovaných zaměstnanců, jako sjou svářeči, CNC operátoři a pozice v dřevovýrobě a strojírenství.

Stále trvá velký nedostatek kvalifikovaných zaměstnanců, jako sjou svářeči, CNC operátoři a pozice v dřevovýrobě a strojírenství. Zdroj: ČTK

Navzdory tomu, že nezaměstnanost v Česku dál klesá a je nejnižší v EU, nálada ve firmách se zvolna mění. Záměr hromadného propouštění podle úřadu práce nahlásilo od začátku roku 33 zaměstnavatelů. Zaniknout by mělo 3658 pracovních míst, z toho větší část byla nahlášena v březnu a dubnu. „Meziročně počet zaměstnavatelů, kteří propouštění nahlásili, zůstal v dubnu stejný, počet propouštěných zaměstnanců ale lehce vzrostl,“ konstatuje mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková. Hromadné propouštění může ovšem podle některých odborníků nakopnout českou ekonomiku.

Pravidelný výzkum trhu práce personální společnosti Manpower ukázal, že ve druhém kvartálu skutečně nastal lehký pokles indexu trhu, tedy rozdílu mezi procentuálním podílem firem, které předpokládají́ nárůst pracovních sil, oproti firmám, jež chtějí propouštět.

Přestože podíl firem, které předvídaly pokles zaměstnanců, zůstal víceméně stejný, tedy na 23 procentech, nálada v jednotlivých oborech se výrazně změnila. Zatímco v prvním čtvrtletí v oboru velko- a maloobchodu panovala euforie a firem, které chtěly nabírat, bylo o čtvrtinu více než těch, jež se chystaly propouštět, s příchodem jara se situace otočila.

Stovky propouštěných na jihu

Obchodníků, kteří začali na jaře uvažovat o propouštění, je o 14 procent více než těch, kteří chtěli nové zaměstnance nabírat. Souviset by to mohlo s celkovým poklesem prodejů v online obchodech. „V e-commerce se snižují zakázky, i z toho důvodu některá logistická centra pozastavují či odkládají spuštění nových plánovaných provozů. Některé nástupy jsou tím zpožděny,“ vysvětluje mluvčí personální agentury Grafton Jitka Součková.

Oproti začátku roku se také zvýšil podíl velkých firem, které zvažují propouštění. Nejvíce se změnila atmosféra ve firmách na Moravě a ve Slezsku, kde se index trhu Manpower propadl z 16 na 6. Trend potvrzují také údaje úřadu práce. Nejvíce firem, které se chystají na hromadná propouštění, sídlí v Jihomoravském kraji, kde dominují strojírenské firmy.

Během posledních dvou měsíců se úřadu práce ozvalo jedenáct tamních zaměstnavatelů, kteří chtějí propustit přes 800 lidí. „V dubnových hlášeních se propouštění týkala pracovníků v oblasti prodeje, oboru elektroniky a elektrotechniky nebo kovodělníků a strojírenských dělníků,“ doplňuje mluvčí úřadu.

Žádná z oslovených větších strojírenských firem v regionu záměr hromadného propouštění nepotvrdila. „Nepropouštíme, naopak máme nárůst zakázek a nabíráme zaměstnance do strojírenských profesí, zejména seřizovače a obsluhy CNC strojů, brusiče a frézaře. Je třicet otevřených pozic a do konce roku je naplánováno přijmout dalších padesát zaměstnanců,“ sděluje předsedkyně představenstva výrobce průmyslových šicích strojů Minerva Boskovice Romana Špačková.

Záměry se nemusejí uskutečnit

Obavy ze zániku pracovních míst trápí automobilový průmysl již delší dobu. „Nemá dlouhodobou vizi, na kterou byl zvyklý. I proto jsou v nových nástupech opatrní a některé firmy, které dodávají pro automotive, také nemají dostatek vstupního materiálu, musejí některé zakázky odkládat,“ konstatuje Součková.

Pokles pracovních příležitostí je dlouhodobě diskutovaným tématem odborů. „V Seatu je kolektivní vyjednávání u ledu a vedení požaduje zrušit 1300 až 1800 pracovních míst v přímé oblasti a 1000 zaměstnanců na nevýrobních pozicích,“ píše se v odborových novinách Škodovácký odborář z půlky března.

Firem, které jsou ochotné o zrušení pracovních míst otevřeně mluvit, není ovšem mnoho. Mezi nimi je například Česká pošta, která začátkem roku oznámila, že zruší od letošního května 669 pracovních míst. Propouštění se má týkat zejména manažerských a úřednických pozic. Restrukturalizace administrativních pozic a rušení jejich agend je podle vedení pošty dalším krokem k optimalizaci nákladů.

„Je nutné upozornit, že pokud zaměstnavatelé nahlásí úřadu práce záměr hromadného propouštění, neznamená to, že lidé okamžitě přijdou o práci. Jedná se o záměr. Tudíž k hromadnému propouštění dochází zpravidla v řádu několika měsíců, navíc k němu nemusí vždy dojít nebo se může propouštění dotknout jen části z původně deklarovaného počtu zaměstnanců,“ upozorňuje mluvčí úřadu práce.

Nepříjemné, ale prospěšné

Pesimističtější nálada některých českých firem se zatím podle personalistů neprojevila v praxi. „Nezaznamenali jsme větší propouštění. Jedná se pouze o propouštění v případě neproduktivních lidí, které se firmy snaží nahrazovat. Naopak stále vnímáme velký nedostatek zaměstnanců s kvalifikacemi jako svářeči, CNC operátoři a pozice v dřevovýrobě a strojírenství. Ale i bez pozic, které vyžadují odbornou kvalifikaci, stále evidujeme tisíce neobsazených míst, která na trhu v České republice chybějí,“ podotýká šéfka personální společnosti Hofmann Gabriela Hrbáčková.

Pokud by ovšem k propouštění skutečně došlo, ekonomice by to podle předsedy Sdružení pro zahraniční investice – AFI Kamila Blažka jedině prospělo. „Propouštění může být pro řadu lidí nepříjemné, ale ekonomice a investicím to nepochybně může pomoci. Pokud firmy, případně stát, opravdu začnou propouštět, tak by to ekonomiku mohlo výrazně nastartovat, rozproudit pracovní trh a přesměrovat pracovní síly do odvětví, kde budou mít dlouhodobější perspektivu. Navíc současná velmi nízká míra nezaměstnanosti není dobrá ani pro růst inflace, protože tlačí na růst mezd,“ konstatuje.

Video placeholde
Trh práce: Vývoj nezaměstnanosti v ČR od roku 1989 • Videohub