Do nového roku s dražší hypotékou. Nízkým sazbám zvoní umíráček

Hypotéky od počátku příštího roku mohou začít zdražovat

Hypotéky od počátku příštího roku mohou začít zdražovat Zdroj: Tomeš Michael / E15

Hypotéky zažívají dno
2
Fotogalerie

Česko končí pandemický rok s hrozbou dražších úvěrů na bydlení. Tímto směrem alespoň ukazuje vývoj nákladů bank na financování hypoték. Pro banky jsou tak v závěru prosince peníze nejdražší od vrcholu první pandemické vlny v polovině března. Závěr roku, který přinesl sazby i pod 1,5 procenta, se tak stane zřejmě na úroky nejpřívětivějším obdobím za poslední léta. Poradci totiž upozorňují, že od Nového roku může být dráže.

„Banky již nyní nezlevňují takovým tempem jako v minulých měsících. Důvodem je především cena, za kterou si banky opatřují peníze na další půjčování na mezibankovním trhu. A právě cena peněz na mezibankovním trhu začala během listopadu rychle růst,“ upozorňuje analytik poradenské společnosti Fincentrum & Swiss Life Select Jiří Sýkora.

Zatímco ještě na počátku listopadu si domácí banky půjčovaly prostředky na hypoteční úvěry na dobu pěti let s ročním úrokem 0,5 procenta, nyní je to podle dat Thomson Reuters 1,05 procenta, tedy více než dvojnásobek. 

Přepisování ceníků, byť zřejmě nebude zpočátku dramatické, je prý už na spadnutí. „O vývoji sazeb rozhodne poptávka po hypotékách v prvních měsících příštího roku. Spíše než pokles sazeb je však z našeho pohledu pravděpodobnější mírný nárůst,“ říká Libor Vojta Ostatek, šéf poradenské společnosti Golem Finance.

Právě v posledním čtvrtletí letošního roku prý totiž dosedly úrokové sazby hypoték, jejichž průměrné sazby klesly podle Fincentrum Hypoindexu pod dvě procenta, na pomyslné dno. 

„V roce 2021 se větší rizikovost klientů a oslabená ekonomika promítnou do úrokových sazeb, které budou pozvolna růst,“ soudí finanční specialistka Veronika Hegrová z portálu Hyponamiru.cz. V prvním pololetí se podle ní budou úrokové sazby hypoték pohybovat nejspíše v rozmezí dvou až tří procent.

„Pravděpodobně se od úrokového dna odrazíme brzo. Lidé, kteří uvažují o sjednání hypotéky, by tedy neměli příliš dlouho otálet. Jinak je možné, že propásnou nejlepší příležitost ke sjednání úvěru na bydlení,“ připomíná ekonom BH Securities Štěpán Křeček. 

Letošní rok bude přitom na hypotéky i přes pandemii paradoxně zřejmě rekordní. Za prvních jedenáct měsíců letošního roku bylo na hypotečních úvěrech poskytnuto zhruba 224 miliard korun. Oproti stejnému období loňského roku tak banky rozpůjčovaly na hypotékách o bezmála 61 miliard korun více.

Samotný listopad 2020 se stal dokonce druhým nejúspěšnějším měsícem v historii. Na hypotečních úvěrech bylo poskytnuto necelých 27 miliard korun, což bylo překonáno pouze v listopadu 2016.