Hypoteční trh letos míří k rekordním 250 miliardám korun

Hypoteční trh zažívá nebývalý boom navzdory recesi, v letošním roce by mohl dosáhnout čtvrt miliardy korun.

Hypoteční trh zažívá nebývalý boom navzdory recesi, v letošním roce by mohl dosáhnout čtvrt miliardy korun. Zdroj: ČTK / Petrášek Radek

Hypoteční trh zažívá nebývalý boom navzdory recesi, v letošním roce by mohl dosáhnout čtvrt miliardy korun.
Hypoteční trh zažívá nebývalý boom navzdory recesi, v letošním roce by mohl dosáhnout čtvrt miliardy korun.
Hypoteční trh zažívá nebývalý boom navzdory recesi, v letošním roce by mohl dosáhnout čtvrt miliardy korun.
4
Fotogalerie

Investice bohatých investorů do realit, zdražování nemovitostí nebo refinancování. To jsou důvody, které letos táhnou hypoteční trh k neskutečnému rekordu, přestože ekonomika kvůli koronaviru prudce poklesne.

Za prvních jedenáct měsíců již banky poskytly podle údajů Fincentrum Hypoindexu hypoteční úvěry za 224,5 miliardy korun. Za celý rok 2016 se přitom poskytly hypotéky za téměř 226 miliard, což je dosavadní maximum, které zcela jistě padne. „Bude to určitě historický rekord,“ uvádí k letošnímu zájmu o hypotéky mluvčí České spořitelny Filip Hrubý.

Odborníci totiž očekávají, že v závěru roku dál trh rychle poroste. „Otázkou pouze zůstává, kam se v letošním roce posune rekordní hranice a zda by mohla být pokořena meta 250 miliard korun,“ upozorňuje Jiří Sýkora z finančně-poradenské společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

Podobně se vyjadřují i další experti z trhu. „Odhadoval bych to klidně na 250 miliard,“ dodává Jiří Vagner, obchodní ředitel Next Finanční, která klientům pomáhá s vyřizováním hypoték.

Za letošním dramatickým růstem hypotečního trhu stojí řada faktorů. Poptávku táhne zejména zájem movitých investorů o reality z obav před znehodnocením české měny. „Bohatí lidé nakupovali byty. Byl to záchvěv, kam ulít peníze,“ říká přední tuzemský bankéř, který si nepřál být jmenován.

Zájem investorů potvrzují i další experti. „V letošním roce zájem, a tím i růst cen nemovitostí podporuje spekulativní poptávka, kterou silně povzbudilo zrušení daně z nabytí nemovitosti,“ míní ředitel společnosti Golem Finance poskytující poradenství v oblasti financování bydlení Libor Vojta Ostatek.

Podobně se již dříve pro deník E15 vyjádřili rovněž zástupci developerů. „Investiční nákupy bytů tvoří padesát až šedesát procent všech prodejů,“ tvrdí šéf developerské skupiny UDI Group Radek Menšík. 

Zájem bonitnější klientely se odrazil i na průměrné výši hypotéky, která v listopadu dosáhla téměř 2,9 milionu korun. Meziročně se zvýšila o šestnáct procent. „Stále rostoucí ceny nemovitostí na českém trhu se promítají i do navyšující se průměrné výše hypotéky,“ říká Sýkora.

Na zvyšování úvěru, který si lidé na pořízení bydlení berou, má vliv rovněž postoj bank. Ty využily zrušení limitů na poskytování hypoték, které odsouhlasila Česká národní banka v reakci na koronavirovou pandemii letos na jaře. „Bank, které aktivně jdou do segmentu hypoték ve výši 90 procent LTV (výše úvěru k hodnotě nemovitosti, pozn. red), je víc,“ popisuje Vagner.

Dalším faktorem zvyšujícím apetit domácností po hypotékách je pokles úrokových sazeb. Podle dat Fincentrum Hypoindex se průměrná sazba dostala pod dvě procenta a dosáhla hodnoty 1,98 procenta. Pod hranici dvou procent se dostala podle Sýkory po třech letech a osmi měsících.

Výhodné sazby nyní proto využívají i klienti, kteří už hypotéku mají. „Deset procent z trhu představuje refinancování,“ odhaduje Vagner.

Příští rok už takové hypoteční eldorádo banky zažít nemusejí. „Dlouhodobě se poptávka po hypotékách odvíjí od trhu práce,“ uvedl zmíněný bankéř s tím, že poptávka ze strany investorů není systematická a nevydrží.

Po skončení masivních podpor ekonomiky ze strany státu navíc dojde k růstu nezaměstnanosti, což může velice rychle rozžhavený hypoteční trh ochladit. „V příštím roce pravděpodobně nastane mírné ochlazení zájmu o nové hypotéky,“ tvrdí rovněž finanční specialistka z Hyponamiru.cz Veronika Hegrová.

 

Vývoj objemů poskytnutých hypoték od ledna do listopadu v letech 2016 až 2020 (v miliardách korun)

20162017201820192020
208,1205,7203,5163,6224,5

pramen: Fincentrum Hypoindex