Drahé čekání na levné hypotéky. Ceny bytů začínají ujíždět, nižší sazby kupce nevytrhnou

Kupec nemovitosti musí řešit dilema, zda koupit raději dřív a levněji, anebo počkat na pokles hypotečních sazeb.

Kupec nemovitosti musí řešit dilema, zda koupit raději dřív a levněji, anebo počkat na pokles hypotečních sazeb. Zdroj: Grafika e15

Počkat na levnější hypotéky, anebo předejít opětovnému nárůstu cen a koupit nemovitost ihned. Bolestivé dilema, před kterým stál přinejmenším v posledním půlroce prakticky každý potenciální kupec bydlení. V kombinaci s očekávaným vývojem nájmů stoupá složitost úlohy jen s mírnou nadsázkou na úroveň soustavy rovnic o třech neznámých. Řešení podle expertů není zdaleka univerzální a je zcela odlišné v případě koupě bytu v Praze a kupříkladu rodinného domu daleko od metropole. 

„V současnosti se nám naskýtá relativně výjimečné investiční okno, které zůstane otevřené maximálně pár měsíců. Zvláště v Praze, kde již pozorujeme oživení trhu,“ uvádí zakladatel a jednatel společnosti Ownest Martin Machala. Primárně zájemci o investiční byty v Praze začali být v metropoli aktivní už na sklonku jara, odkdy tlačí ceny pražských bytů vzhůru. 

Jak uváděí statistiky Realitymixu, průměrná cena bytu v hlavním městě během léta do září stoupla o více než půldruhého procenta. Mírný nárůst cen skutečně zobchodovaných bytů, rovněž o bezmála půldruhého procenta, ukazuje od května do srpna i cenová mapa portálu sReality.cz, nabídka se navíc smrskla na téměř roční minimum. 

„Segment menších bytů vypadá, že se již odrazil od svého dna a může v následujících měsících dále povyrůst,“ říká i ekonom portálu Videobydleni.cz Jakub Veverka. Trend pozvolného zdražování bytů panuje i v některých dalších významných městech Česka včetně Brna či Plzně. Zdražování bytů i na pozadí relativně stabilních hypotečních sazeb je podle odborníků předstihovým signálem o pohybu celého trhu.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!