Drtivá většina plateb kartami Mastercard v Česku probíhá bezkontaktně

MasterCard

MasterCard Zdroj: profimedia.cz

V Česku je 93 procent plateb kartou Mastercard v obchodě bezkontaktních. V Evropě to je každá druhá platba. Vyplývá to ze statistik společnosti Mastercard. Česko je tak v Evropě premiantem.

„V Česku jsou bezkontaktní platby hlavním motorem technologických inovací. Ve veřejné dopravě rostou počty transakcí na území ČR meziročně o 45 procent,“ uvedl generální ředitel Mastercard pro ČR, Slovensko a Rakousko Miroslav Lukeš.

Výrazný posun chování spotřebitelů směrem k využívání bezkontaktních plateb je podle něj patrný v celé Evropě. Přeborníkem v tomto ohledu je například Polsko, kde růst bezhotovostních transakcí činí k dnešku více než 80 procent.

Záměrem Mastercardu je zajistit, aby byly do roku 2020 všechny platební terminály v prodejních místech v evropských zemích schopné zpracovávat bezkontaktní platby, uvedl Lukeš.

Počet vydaných platebních karet v Česku za první pololetí stoupl o milion na 11,7 milionu. Bezkontaktních karet přibylo 1,1 milionu na 10,87 milionu, vyplývá ze statistik Sdružení pro bankovní karty.

Podíl bezkontaktních plateb na celkovém počtu u obchodníků v Evropě - vybrané trhy (srpen 2018):
 RegionPodíl v procentech 

 Evropa

 48
 ČR93 
 Polsko85 
 Maďarsko 83
 Slovensko 83
 Itálie 48
 Rakousko 47
 Francie 25
 Německo 15
 Belgie 5