EBRD a Maďarsko převezmou podíly v Erste Bank Hungary

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Erste Group

Maďarská vláda a Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD) získají menšinové podíly v maďarské divizi rakouské bankovní skupiny Erste Group Bank. Oznámil to maďarský premiér Viktor Orbán. Vláda přitom slíbila, že sníží bankovní daň a nebude zavádět žádná další opatření, která by byla namířena proti zájmům bank. Ty v Maďarsku odvádějí jedny z nejvyšších daní v Evropě. Este Bank naproti tomu slíbila, že v Maďarsku zahájí tříletý úvěrový program.

„Podepsali jsme memorandum o porozumění, které zahrnuje i to, že vláda získá podíl v Erste Bank…EBRD bude jednat podobným způsobem,“ řekl Orbán na společné tiskové konferenci s prezidentem EBRD Sumou Chakrabartim a šéfem Erste Bank Andreasem Treichlem. Erste vládu v Budapešti a EBRD vybídla, aby investovaly do maďarské divize Erste a získaly v ní každá podíl až 15 procent, stojí ve společném prohlášení. Dokončení transakce se očekává v příštích šesti měsících.

Maďarská vláda podle premiéra postupně sníží výši sektorové daně na banky; stát se tak má v letech 2016 až 2017. V roce 2016 se bankovní daň sníží úhrnem o zhruba 60 miliard forintů (5,4 miliardy Kč), řekl premiér podle agentury MTI. Další snížení má nastat v roce 2018.

Vývoj akcií Erste za posledních 5 let:Graf 9. 2. 2015.Graf 9. 2. 2015. | vagaday@mf.cz

Maďarsko se kromě toho zavázalo, že v systémově důležitých maďarských bankách nepřebere přímé nebo nepřímé vlastnické podíly, a pokud takové podíly má, během tří let je prodá. Erste naopak podle EBRD přislíbila, že v Maďarsku zahájí tříletý úvěrový program v objemu 550 milionů eur (15,2 miliardy Kč). Podle Treichla není zatím jisté, zda oba partneři své podíly koupí, nebo převezmou prostřednictvím kapitálových injekcí.

Maďarská vláda vybírá vysoké daně od bank od roku 2010. Nedávno slíbila, že postoj vůči bankovnímu sektoru změní, pokud začnou banky poskytovat více úvěrů. To je nutné k tomu, aby si maďarská ekonomika udržela zhruba tříprocentní tempo růstu. Dohoda s Erste by podle agentury Reuters mohla být krokem tímto směrem. Orbán již v minulosti podnikl kroky k tomu, aby zvýšil vliv státu v bankovním sektoru. Získání podílu v Erste by po akvizicích dvou jiných bank podle pozorovatelů do tohoto plánu zapadalo.

Co Erste s čerstvým kapitálem udělá?

Podle analytika Attily Gyurcsika ze společnosti Concorde je otázkou, jak Erste naloží s čerstvým kapitálem, pokud vláda v Budapešti a EBRD nalijí do její maďarské divize peníze. Erste v loňském třetím čtvrtletím prodělala v Maďarsku 228 milionů eur.

Erste patří k předním poskytovatelům finančních služeb ve východní části Evropské unie. Společnost působí v sedmi zemích včetně České republiky, kde ovládá Českou spořitelnu. Treichl podle agentury AP uvedl, že skupina uvažuje o koupi aktivit Citibank v České republice a v Maďarsku. Citibank loni v říjnu sdělila, že ukončí činnost v oblasti drobného bankovnictví v České republice a na deseti dalších trzích.