EBRD zvažuje první společný projekt s čínskou protiváhou Světové banky

Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD) by ráda v příštím roce uskutečnila první společný projekt s novou Asijskou bankou pro investice do infrastruktury (AIIB), oznámil prezident EBRD Suma Chakrabarti.

AIIB, jejíž hlavním akcionářem je Čína, zahájí provoz do konce letošního roku. Má být institucí pro financování výstavby silnic, železnic, elektráren či telekomunikačních sítí v Asii a k dispozici by měla mít až 100 miliard dolarů (2,4 bilionu korun).

EBRD byla založena v roce 1991 po pádu Berlínské zdi, aby pomohla bývalým komunistickým zemím v přechodu na tržní hospodářství. V posledních letech však rozšiřuje svoji působnost směrem na východ, jako do Mongolska, což znamená, že je pravděpodobné, že by se její aktivity mohly překrývat s aktivitami AIIB.

Zralé projekty

„Máme velký zájem o spolupráci při nejbližší možné příležitosti,“ uvedl Chakrabarti. „My v EBRD budeme připraveni předložit AIIB příští rok několik projektů zralých pro okamžité spolufinancování.“ Za nejpravděpodobnější projekty pro spolupráci označil projekty v oblasti infrastruktury a energetiky.

Mezi zakládající členy AIIB bylo přijato 57 států a oblastí z Asie, Evropy a Blízkého východu, včetně některých zemí, které jsou i členy EBRD, jako Británie, Německo a Francie. Projektu se však neúčastní Spojené státy a Japonsko, které v AIIB vidí konkurenta obdobných institucí, které tyto země podporují, tedy Světové banky (SB) a Asijské rozvojové banky (ADB).