ECB chce podpořit evropskou ekonomiku, sazby snížila na rekordní minimum

ECB, Mario Draghi

ECB, Mario Draghi Zdroj: profimedia.cz

Bankovní rada Evropské centrální banky (ECB) snížila svou základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na nové rekordní minimum 0,50 procenta. Chce tak podpořit evropskou ekonomiku, která podle dosavadních známek zůstává v recesi.

ECB ke snížení základní sazby přistoupila poprvé za deset měsíců. Její krok by měl teoreticky pomoci podnikům tím, že sníží cenu peněz, které si banky půjčují u ECB. Finanční domy tudíž budou mít možnost poskytovat víc peněz ve formě úvěrů firmám i jednotlivcům, což by mělo v ekonomice vést k růstu výdajů.

ECB ke snížení sazby přistoupila po sérii horších ekonomických údajů z eurozóny a z Německa, které má největší ekonomiku v Evropě. Údaje za duben ukázaly prudký pokles ekonomické aktivity v Německu. Nezaměstnanost v zemích eura podle odhadu statistického úřadu Eurostat v březnu vzrostla na nový rekord 12,1 procenta. Míra inflace v eurozóně se minulý měsíc naopak snížila na tříleté minimum 1,2 procenta, čímž se vzdálila cíli ECB, která chce mít inflaci těsně pod dvěma procenty.

Měnovou politickou se zabývala i Česká národní banka, která opět ponechala úrokové sazby beze změny na rekordně nízké úrovni. Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstala na 0,05 procenta. V uvolněné měnové politice a programu nákupů dluhopisů se podle svého středečního oznámení rozhodla pokračovat i americká centrální banka. Umožnily jí to údaje, podle kterých americká ekonomika vykazuje v poslední době známky opětného zpomalení.