Ekonomiku srážejí banky a pojišťovny

Česká pojišťovna

Česká pojišťovna Zdroj: Euro Martin Pinkas

Česká ekonomika mohla růst během léta o čtvrtinu rychleji, nebýt obrovských ztrát v peněžnictví a pojišťovnictví. Zatímco všechna ostatní odvětví hospodářství tlačila během třetího čtvrtletí Česko vpřed, banky spolu s pojišťovnami fungovaly jako brzda. Výstup obou odvětví od července do září propadl podle Českého statistického úřadu oproti loňsku o patnáct procent a připravil tak český hrubý domácí produkt o více než půl procenta.

Celkově přitom ekonomika vzrostla během třetího čtvrtletí meziročně o 2,4 procenta.

Bankovní i pojišťovací byznys trpí. Příčin je celá řada, od legislativních změn přes takřka nulové úrokové sazby až po stále spořivější klienty. „Hospodářský cyklus se v našem odvětví projevil se zpožděním. Na sektor tvrdě dopadly vyšší náklady spojené s novým občanským zákoníkem, rekordně ztrátové povinné ručení, ale i nedostatečný zájem lidí o životní pojištění,“ uvádí Tomáš Síkora z České asociace pojišťoven.

Právě obchod s rizikem stál za mohutným propadem odvětví. „Pokles nastal zejména v pojišťovnictví, mírně i v peněžnictví,“ uvádí Michal Široký ze statistického úřadu.

Na nepříznivé tržní podmínky žehrají i hlasy z bank. „Slabší poptávka po bankovních produktech aktivizuje boj o klienta, ať už prostřednictvím snižování cen, či uvolňování úvěrových standardů. Úroková marže klesla ve třetím čtvrtletí více než v předchozích třech měsících,“ uvádí Filip Fyrbach z GE Capital.

Jeho slova potvrzují i kvartální výsledky bank. Ty se podle dat ČNB ve třetím čtvrtletí oproti loňsku zhoršily. Ještě před rokem přitom patřil bankovní a pojišťovací byznys k růstovým lídrům ekonomiky. Loni v listopadu slavilo odvětví oproti roku 2012 šestnáctiprocentní skok.