Equa bank se v prvním čtvrletí dostala do čistého zisku 21,5 milionu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: equa bank

Equa bank se v prvním čtvrtletí dostala do čistého zisku 21,5 milionu korun. Ve stejném období loni byla ve ztrátě 56 milionů korun. Zisk očekává i za celý letošní rok.

„Na českém trhu existuje veliký konkurenční boj o klienty bank. Některé kroky jsou přitom ve prospěch klientů, některé v neprospěch. Snižování sazeb na půjčkách klienti jistě ocení a je dobře, že si dnes mohou vybrat z mnoha nabídek bank, ne jen z jedné, a rozhodnout se pro nejlepší nabídky,“ komentoval Petr Řehák, generální ředitel a předseda představenstva Equa bank.

Podle něj kroky, které klientům zamezí dostupnost některých služeb, jsou samozřejmě v jejich neprospěch. Díky nástupu nových bank a tudíž i díky ostřejšímu konkurenčnímu prostředí se bankovní služby v Česku nejen významně zlepšily, ale také zlevnily, takže tento boj má na klienty zatím pozitivní dopad.

Do zisku se Equa bank dostala koncem loňského roku a od té doby v ziskovém hospodaření pokračuje. „Výsledky hospodaření za první tři měsíce jsou lepší, než jsme plánovali, a jsou zároveň dobrým příslibem pro dosažení kladného hospodářského výsledku v celém roce 2016,“ uvedl generální ředitel banky Petr Řehák.

Banka roste

Ke konci prvního čtvrtletí přesáhla bilanční suma banky 40 miliard korun, vklady i úvěry klientů vzrostly meziročně o 31 procent. Vlastní kapitál banky se zvýšil o 37 procent na 3,5 miliardy korun. Provozní výnosy vzrostly o 24 procent. Počet klientů Equa bank se meziročně zvýšil o 51 procent, ke konci prvního čtvrtletí měla banka 197 tisíc klientů. Počet poboček se v meziročním srovnání zvýšil o 12 na 59.

„Nejrychleji rostoucími produkty se staly běžné účty a spotřebitelské půjčky. Ke konci prvního čtvrtletí dosáhlo úvěrové portfolio objemu 28,5 miliardy korun, což v meziročním srovnání představuje nárůst přibližně o třetinu,“ dodala finanční ředitelka Monika Kristková.

Equa bank patří mezi menší banky, které začaly na tuzemském trhu poskytovat služby v průběhu roku 2011. Vedle ní to jsou internetová Zuno Bank, která zahájila činnost v červenci 2011, a Air Bank, jež vznikla v listopadu 2011. Lákají klienty mimo jiné na vedení účtu zdarma a výhodné úročení spořicích účtů. Equa bank vstoupila na český trh po převzetí Banco Popolare ČR společností Equa Group Limited. Ta je ve vlastnictví fondů, které spravuje britská společnost AnaCap Financial Partners LLP.

Equa bank nabízí mobilní tarify