Erste Bank i Česká spořitelna výrazně zvyšují zisky

Erste Bank

Erste Bank Zdroj: profimedia.cz

Rakouská bankovní skupina Erste Group Bank, která ovládá Českou spořitelnu, vytvořila za první tři čtvrtletí roku čistý zisk 597,3 milionu eur (zhruba 14 miliard korun). Ve stejném období loni byla po zaúčtování jednorázových nákladů ve ztrátě 973 milionů eur. Česká spořitelna oproti prvním třem čtvrtletím loňského roku zvýšila čistý zisk o více než 23 procent na 11,79 miliardy korun.

Rozhodující byl pokračující dobrý vývoj na důležitých klíčových trzích v Rakousku, České republice a na Slovensku a určitá stabilizace v Rumunsku, komentoval dosažený výsledek Andreas Treichl, předseda představenstva Erste Group Bank, s jejímiž akciemi se obchoduje také na pražské burze.

Na trzích ve střední Evropě se podle Treichla ve třetím čtvrtletí zvýšily marže. „Poprvé za posledních šest čtvrtletí - a příliv nebonitních úvěrů zeslábl,“ uvedl Treichl. „Naše bilanční struktura zůstává s poměrem úvěrů k vkladům 109,2 procenta i nadále příkladnou, zatímco náš ukazatel kapitálové přiměřenosti EBA bez zahrnutí zisku za prvních devět měsíců roku 2012 i nadále činí 9,9 procenta,“ dodal.

Skupina dále v dnešním sdělení pro tisk uvedla, že hodnota provozního zisku zůstala stabilní. Čistý úrokový výnos se v prvních devíti měsících roku 2012 snížil na 3,969 miliardy eur z 4,134 miliardy eur za devět měsíců roku 2011. „Důvodem byla především pokračující plánovaná redukce aktiv mimo klíčový obchod a zdrženlivá poptávka po úvěrech podmíněná hospodářskou situací. Čisté příjmy z poplatků a provizí klesly kvůli slabšímu vývoji obchodu s cennými papíry o pět procent na 1,284,3 mld. eur. Čistý zisk z obchodních operací byl s 191,4 milionu eur výrazně vyšší než zisk za prvních devět měsíců roku 2011, zatížený výsledky ocenění (37,4 mil. EUR),“ uvádí banka.

Provozní výnos se snížil o 1,4 procenta na 5,445 miliardy eur. „Důsledné řízení nákladů vedlo k poklesu všeobecných administrativních nákladů o 2,3 procenta z 2,892 miliardy eur na 2,826 miliardy v prvních devíti měsících 2012. Z toho vyplývající provozní zisk zůstal s 2,619 miliardy eur téměř beze změny. Poměr nákladů k výnosům se zlepšil na 51,9 procenta,“ uvádí Erste Group v tiskové zprávě.

Dobře si vede i česká dcera

Česká spořitelna, největší tuzemská banka podle počtu klientů, za tři čtvrtletí meziročně zvýšila konsolidovaný čistý zisk (IFRS) o více než 23 procent na 11,79 miliardy korun. Neauditované výsledky podle mezinárodních účetních standardů dnes zveřejnila banka. Další velké tuzemské banky zatím výsledky za tři čtvrtletí nezveřejnily.

„Výborný výsledek České spořitelny dobře odráží situaci v české ekonomice. Firemní sektor jako celek je zdravý a velmi konkurenceschopný…Na druhé straně je stále cítit dočasný útlum spotřebitelské poptávky domácností. Ta je daná psychologickými faktory, jejich skutečná finanční a ekonomická situace je daleko lepší, než by odpovídalo jejich současné náladě,“ uvedl generální ředitel České spořitelny Pavel Kysilka.

Celková bilanční suma České spořitelny ke konci září klesla meziročně o 1,8 procenta na 915 miliard korun. Celkový objem klientských úvěrů stoupl o 3,5 procenta na 488,2 miliardy Kč díky růstu hypotečních úvěrů a úvěrů podnikatelům a firmám. Objem klientských vkladů meziročně mírně klesl o 0,7 procenta na 696,36 miliardy Kč. Vklady občanů se zvýšily o 1,7 procenta na 536 miliardy Kč.

Čistý úrokový výnos se spořitelně v meziročním srovnání snížil o 1,5 procenta na 23,1 miliardy korun. Čisté příjmy z poplatků a provizí bance rovněž meziročně klesly, a to o 4,8 procenta na 8,7 miliardy korun. Bance klesly příjmy z platebních operací i z investiční činnosti.

Čistý zisk z obchodních operací meziročně bance vzrostl téměř trojnásobně z 0,6 miliardy Kč na 1,66 miliardy Kč. Výrazně se podle banky zvýšily výnosy z operací s cennými papíry, a to jak s dluhopisy, tak s akciemi. Zvýšily se také výnosy z devizových obchodů.

Všeobecné provozní náklady spořitelny meziročně mírně zvýšila o 0,6 procenta na necelých 14 miliard korun. Rostly personální náklady a klesly ostatní administrativní náklady.