Erste Group Bank se loni propadla do ztráty 1,44 miliardy eur

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Erste Group

Rakouská finanční skupina Erste Group Bank, která ovládá Českou spořitelnu, se v loňském roce dostala do ztráty 1,44 miliardy eur (39,6 miliardy korun). Je to meziroční pokles zhruba o 1,5 miliardy eur. Provozní výnos klesl proti roku 2013 o 1,7 procenta na 6,87 miliardy eur (189 miliardy korun).

„Náš čistý zisk ovlivnily v minulém roce dva faktory: riziková situace v Rumunsku a úvěry v cizích měnách v Maďarsku. V obou zemích jsme našli řešení,“ komentoval výsledky předseda představenstva Erste Group Bank Andreas Treichl. Ostatní dceřiné banky zaznamenaly podle něj navzdory náročné situaci dobrý vývoj.

„Čísla Erste za čtvrté čtvrtletí jsou lepší, než očekával trh, především díky solidním výsledkům na úrovni provozních výnosů. Celoročně to samozřejmě už nemohlo mnoho změnit na tom, že Erste reportovala obří ztrátu,“ řekl analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka. Výhledy Erste pro letošek jsou poměrně opatrné, hlavně kvůli Maďarsku a Rumunsku, a také kvůli vyšším bankovním daním. Po čtyřech letech negativních výsledků by nicméně letos měla banka konečně zase dosáhnout zisku, jež se bude alespoň přibližovat hodnotám, kterých banka dosahovala dříve, dodal.

Akcie Erste Group na pražské burze okolo 11:00 posílily o 1,5 procenta a přiblížily se hodnotě 653 korun. Úvěry vzrostly poprvé od roku 2011, a to o miliardu na 120,8 miliardy eur. „S přihlédnutím k naší silné kapitálové a likvidní pozici by tento trend měl pokračovat i v roce 2015,“ podotkl Treichl.

V posledním čtvrtletí loňského roku dosáhla skupina zisku 42 milionů eur (1,1 miliardy korun), ve třetím kvartálu přitom byla ve ztrátě 554,2 milionu eur (15,2 miliardy korun). „Ziskovost dosažená ve čtvrtém čtvrtletí potvrzuje, že jsme v polovině minulého roku učinili sice tvrdá, ale správná opatření,“ dodal Treichl.

Dceřiná Česká spořitelna dnes oznámila, že jí loni klesl neauditovaný konsolidovaný čistý zisk meziročně o 3,3 procenta na 15,07 miliardy korun. Provozní zisk vzrostl o dvě desetiny procenta na 22,91 miliardy korun díky prodeji úvěrů a zvýšení efektivity.

Česká spořitelna drží Erste nad vodou