Erste Group klesl v pololetí čistý zisk o třetinu, České spořitelně o procento

Erste Bank

Erste Bank Zdroj: profimedia.cz

Rakouské bankovní skupině Erste Group Bank, která ovládá Českou spořitelnu, v letošním prvním pololetí klesl čistý zisk meziročně o třetinu na 301,2 milionu eur (7,8 miliardy korun). Loňský pololetní výsledek vylepšily jednorázové vlivy.

„Vnímáme to jako uspokojivý výsledek vzhledem k neustále obtížnějšímu prostředí právě pro ty banky, které se přesně drží obchodního modelu upřednostňovaného regulátory a politiky - tedy banky přijímající vklady a poskytující úvěry,“ komentoval čistý zisk předseda představenstva Erste Group Bank Andreas Treichl.

Čistý úrokový výnos Erste Group Bank klesl v letošním pololetí o zhruba osm procent na 2,43 miliardy eur kvůli zdrženlivé poptávce po úvěrech a nízkým úrokům. Vyšší příjmy z obchodu s cennými papíry vedly k meziročnímu nárůstu čistých příjmů z poplatků a provizí na 895,9 milionu eur a čistého zisku z obchodních operací na 160,5 milionu eur.

Vývoj ceny akcií Erste ne pražské burze

Graf 30. 7. 2013.Graf 30. 7. 2013. | nosek.mn@gmail.com

Provozní výnos se snížil o čtyři procenta na 3,49 miliardy eur. Rizikové náklady v prvním pololetí klesly o 15,3 procenta na 831,8 milionu eur.

Česká spořitelna v letošním prvním pololetí meziročně snížila konsolidovaný čistý zisk o 0,8 procenta na 8,15 miliardy korun. Provozní zisk klesl o 6,4 procenta na 12,25 miliardy korun.