Erste Group přeceňuje majetek a bude letos ve ztrátě

Erste Group Bank

Erste Group Bank

Rakouská skupina Erste, jejíž součástí je Česká spořitelna, vykáže za tři čtvrtletí ztrátu 920 až 970 milionů eur, v přepočtu až 2,4 miliardy korun. Erste Group přecenila dluhopisy zemí postižených evropskou dluhovou krizí i dceřiné firmy v Maďarsku a Rumunsku. Bez těchto opatřená by měla zisk 700 milionů eur. Banka dále oznámila, že představenstvo navrhne nevyplácet za letošek dividendu. Akcie banky na pražské burze okamžitě zareagovaly pádem o více než 16 procent.

„Veškerá výše jmenovaná zatížení budou zahrnuta do výsledků za prvních devět měsíců roku 2011, jež budou zveřejněny 28. října spolu s upravenými údaji za rok 2010 a první pololetí 2011,“ uvedla banka. Zároveň upozornila, že za celý letošní rok očekává v důsledku těchto kroků čistou ztrátu přibližně 700 až 800 milionů eur. Bez těchto opatření by měla zisk 850 až 950 milionů eur.

„Během posledních týdnů jsme přestali doufat, že se brzy dočkáme řešení vládní dluhové krize v Evropě. Přepokládáme, že to přinese další důsledky pro reálnou ekonomiku a ovlivní náš region, byť dopady budou méně dramatické,“ uvedl generální ředitel Erste Group Andreas Treichl. „Přijali jsme radikální účetní opatření, abychom připravili Erste Group na další období nejistoty,“ dodal.

Akcie Erste se po otevření vídeňské burzy propadly na 17 eur, což je oproti pátečnímu závěru o 3,70 eur méně. Oznámení Erste zasáhlo i evropský index Stoxx 600, který klesl o jedno procento. Akcie francouzských bank, jejichž rekapitalizaci projednávají špičky Evropské unie, si po ránu pohoršily v průměru o dvě procenta.

Obrana před zadluženými státy

Erste snížila svoji expozici vůči Řecku, Portugalsku, Španělsku, Irsku a Itálii z 1,9 miliardy eur ke konci roku 2010 na 0,6 miliardy eur k 30. září 2011. Zároveň přecenila na tržní hodnotu prodaných úvěrových pojištění, takzvané cenné papíry CDS.

Banka dále zcela odepíše firemní hodnotu maďarské dceřiné společnosti ve výši 312 milionu eur před zdaněním a vytvoří dodatečné rezervy a opravné položky k úvěrům a pohledávkám v celkové výši 450 milionů eur. „Tyto kroky jsou důsledkem bezpříkladných státních intervencí v maďarském bankovním sektoru, zvýšení ukazatele krytí nebonitních úvěrů (NPL) a zhoršení kvality aktiv,“ uvedla banka.

Banka také částečně odepíše firemní hodnotu své rumunské dceřiné společnosti ve výši 700 milionů eur před zdaněním kvůli nečekaně pomalému zotavování ekonomiky. „U maďarského trhu jsme očekávali nižší tvorbu rezervy, avšak zejména ztráta u podnikání v Rumunsku nebyla očekávána,“ komentoval analytik Patria Finance Tomáš Tomčány.

Stát se letos nedočká

Jako preventivní opatření banka odloží předčasné splacení státního podílu podílového kapitálu 1,2 miliardy eur nejméně o rok. „Představenstvo Erste Group navrhne valné hromadě nevyplatit za obchodní rok 2011 dividendu, řádně však platit úroky z podílového kapitálu,“ uvedla banka.

„Zveřejněná opatření jsou pro banku z krátkodobého pohledu jednoznačně negativní, na druhou stranu se management rozhodl udělat jednorázově kroky, ke kterým by v delším časovém horizontu zřejmě musel stejně postupně přistoupit,“ komentuje kroky Erste Group Milan Lávička, analytik J&T Banky. „Faktory, které k tomu banku vedly, jsou trhu víceméně známé, takže nová je pro trh hlavně kvantifikace dopadů do hospodaření. Ty jsou v mnoha případech (opravné položky v Maďarsku či odpis goodwillu – firemní hodnoty – v Rumunsku) vyšší, než bychom očekávali.“

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.