Erste Group zvýšila ve čtvrtletí zisk na 346,5 milionu eur

Erste Bank

Erste Bank Zdroj: profimedia.cz

Rakouská bankovní skupina Erste Group Bank, která ovládá Českou spořitelnu, zvýšila v prvním čtvrtletí čistý zisk o 7,8 procenta na 346,5 milionu eur (zhruba 8,6 miliardy korun).

Nižší provozní výnosy vedly navzdory redukci provozních nákladů v prvním čtvrtletí proti stejnému období loňského roku k poklesu provozního zisku o 11,2 procenta na 915,7 milionu eur. Příčinou tohoto vývoje byl v první řadě pokles čistého zisku z obchodních operací způsobený nižšími výnosy z ocenění, uvedla banka.

„Zatímco hospodářské prostředí v Rumunsku a v Maďarsku zůstalo obtížné, vývoj důležitých klíčových trhů v Rakousku, v České republice a na Slovensku byl i nadále velmi dobrý,“ uvedl předseda představenstva Erste Group Bank AG Andreas Treichl.

Erste překonala očekávání trhu v položce čistého zisku, i když především díky mimořádné položce související s odkupem vlastního hybridního kapitálu v průběhu prvního čtvrtletí letošního roku, komentoval výsledky analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka.

Hlavním problémem Erste zůstává podle něj Maďarsko a Rumunsko, kde je nutné počítat s vysokými náklady rizika i v následujících čtvrtletích. Solidní výsledky České spořitelny či aktiv Erste na Slovensku nemohou samy o sobě vytáhnout provozní zisk celé skupiny tak, aby v letošním roce nastal výraznější meziroční růst, dodal analytik. V prvním čtvrtletí o 17,2 procenta na 4,46 miliardy korun.

Banka uvedla, že většina klíčových trhů Erste Group by sice podle prognóz měla letos zaznamenat růst, ale na nižší úrovni než v roce 2011. Tento vývoj je v souladu s klesajícím výhledem v eurozóně ve druhém pololetí roku 2011. V Maďarsku a v Chorvatsku banka předpokládá mírně negativní vývoj ekonomiky.