Erste prodělala přes půl miliardy eur, pohoršila si i Česká spořitelna

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Erste Group

Rakouská finanční skupina Erste Group Bank se ve třetím čtvrtletí propadla do ztráty 554 milionů eur (zhruba 15,4 miliardy korun). Ve stejném období před rokem přitom vydělala 128 milionů eur. Ztrátový bude podle banky i celý letošní rok. O něco hůře se dařilo i České spořitelně, kterou Erste vlastní.

Čtvrtletní ztráta byla nicméně nižší, než předpokládali analytici. Ti ji podle průzkumu agentury Reuters odhadovali na 596 milionů eur. Za první tři čtvrtletí letošního roku prodělala společnost 1,48 miliardy eur (zhruba 41 miliard Kč). „Výsledky za prvních devět měsíců odpovídají prognózám, které jsme zveřejnili již v létě,“ uvedl šéf podniku Andreas Treichl.

Banka potvrdila, že v celém letošním roce očekává ztrátu v objemu až 1,6 miliardy eur. Rakouská skupina už dříve uvedla, že kvůli novému maďarskému zákonu, podle kterého musí banky odškodnit klienty za sporné praktiky u devizových půjček, přijde v letošním roce až o 360 milionů eur, tedy téměř deset miliard korun.

Testy Erste zvládla

Erste obstála v testech Evropské centrální banky (ECB) a Evropského bankovního úřadu (EBA). Přestože se na trhu před nedělním zveřejněním výsledků testů objevily spekulace o tom, že by Erste nemusela projít, nakonec dosáhla slušných výsledků.

„S přehledem jsme prošli bilančními a zátěžovými testy ECB resp. EBA, a to navzdory skutečnosti, že ve srovnání s jižní či západní Evropou byla zátěžová kritéria u některých našich klíčových trhů v regionu střední a východní Evropy - především u České republiky a Chorvatska - výrazně tvrdší,“ uvedl Treichl.

Spořitelně roste počet úvěrů

Mírný pokles zisku ve třetím čtvrtletí oznámila i největší česká banka. Za prvních devět měsíců letošního roku vydělala 11,23 miliardy korun, o 2,2 procenta méně než loni. Česká spořitelna zaznamenala do konce září růst úvěrového portfolia o 2,4 procenta na 510,05 miliardy korun. Rostou ale i nové úvěry, například objem nových spotřebitelských úvěrů během se meziročně zvýšil o 2,9 procenta na 18,87 miliardy korun.

„Pozvolna se zlepšující ekonomická situace v České republice se odrazila na zvýšeném úvěrování domácností i podnikatelských subjektů a v kombinaci s důsledným řízením nákladů i na stabilizaci provozního zisku,“ uvedla spořitelna. Meziroční pokles čistého zisku je prý způsoben zejména ostatním provozním výsledkem.

„Růst úvěrů na bankovním trhu je rychlejší než růst ekonomiky a my se na podpoře hospodářského oživení výraznou měrou podílíme. I přes stále se zvyšující regulatorní požadavky jsme schopni uspokojovat rostoucí poptávku firem i domácností po financování jejich potřeb,“ řekl předseda představenstva České spořitelny Pavel Kysilka.