Erste vydělala 487 milionů eur, roste podíl splácených úvěrů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Erste Group

Rakouská bankovní skupina Erste Group Bank v prvním pololetí roku dosáhla čistého zisku 487,2 milionu eur (zhruba 13,2 miliardy korun). Loni byla ve stejném období naopak ve ztrátě téměř 930 milionů eur. Podle Erste vytrvale roste podíl splácených úvěrů, kdežto podíl nebonitních klesá. Erste je klíčovou bankou ve střední a východní Evropě, do skupiny patří i Česká spořitelna.

Výsledky překonaly i odhady analytiků, kteří předpokládali, že banka vykáže zisk kolem 460 mil. eur (asi 12,5 mld. Kč). „Dobré výsledky jsou podpořeny stabilním provozním výsledkem a nižšími náklady na riziko. Většině z našich klíčových trhů ve střední a východní Evropě se daří podstatně lépe než zbytku Evropy, přičemž zvyšující se podíl na růstu má domácí poptávka,“ sdělil generální ředitel Erste Andreas Treichl. Záporný výsledek měla podle něj skupina jen v Maďarsku.

Bilanční suma vzrostla na 197,5 miliard eur ve srovnání s 196,3 miliardami na konci loňského roku. Růst odráží i navýšení čistého objemu klientských půjček o 2,2 procenta na 123,5 miliard eur. Podle Treichla se již páté čtvrtletí v řadě zvyšuje podíl splácených úvěrů, kdežto podíl nebonitních úvěrů se šesté čtvrtletí po sobě snížil. Nyní dosahuje podíl nebonitních půjček 7,7 procenta oproti 8,5 procenta na konci předešlého roku.

Objem úvěrů pro domácnosti podle banky v pololetí vzrostl o 1,7 procenta, úvěry pro malé a středně velké podniky o dvě procenta, a u velkých korporací dokonce o 5,9 procenta. Objem vkladů se zvýšil o 1,6 procenta na 124,5 miliardy eur.

Počet úvěrů má dále růst

Také celková hodnota majetku skupiny stoupla, a to ze 13,4 miliardy eur v závěru roku 2014 na rovných 14 miliard. Administrativní náklady Erste zůstaly i přes mírný růst počtu zaměstnanců na zhruba 1,9 miliardy eur. Provozní příjmy klesly, ale pouze mírně o 0,7 procenta na 3,4 miliardy eur. Provozní výsledek tak zůstal na přibližně stejné úrovni jako v prvním pololetí 2014, činil 1,5 miliardy eur.

Erste Group očekává, že ekonomická situace bude napomáhat úvěrové expanzi. „V roce 2015 se předpokládaný úvěrový růst bude pohybovat v oblasti nižších jednomístných čísel a předpokládá se snížení rizikových nákladů na přibližně 0,9 až 1,1 miliardy eur.

Negativní ekonomický dopad by mohly mít iniciativy na ochranu spotřebitelů, jako je možný podpůrný program pro případné vypůjčovatele ve švýcarských francích v Chorvatsku, i geopolitická rizika,“ uvedla banka v tiskové zprávě.