Erste zakládá “sociální banku”, má pomoci nízkopříjmovým skupinám i začínajícím podnikatelů

Erste

Erste

Česká spořitelna, Erste Group
BCR, Erste, Rumunsko
Erste Bank
Erste Group Bank
5
Fotogalerie

Šestnáct milionů lidí, asi třicet procent dospělé populace, je v zemích střední a východní Evropy ohroženo chudobou. Vyplývá to ze zjištění bankovní skupiny Erste, jejíž součástí je i Česká spořitelna. I proto nyní banka připravila program takzvaného sociálního bankovnictví pro nízkopříjmové skupiny, kterým hrozí sociální vyloučení, ale také pro začínající podnikatele a sociální podniky. 

Cílem sociálního programu Erste pod názvem “Krok za krokem” je vytvořit do roku 2019 pět tisíc pracovních míst, poskytnout financování 500 sociálních firem a pomoci k finanční stabilitě 25 tisícům lidí. V sedmi zemích regionu, kde Erste působí, má program nabíhat postupně do roku 2019.

“Program sociálního bankovnictví nabízí praktická řešení ovlivňující kvalitu života lidem stojícím na okraji společnosti,” řekl generální ředitel skupiny Erste Andreas Treichl. Sociální bankovnictví Erste bude úzce kooperovat s nadací Erste, především v oblasti finančního vzdělávání, workshopů a mentoringu.


Nyní zveřejněný projekt sociálního bankovnictví Erste ale není první. Tím byla před deseti roky v Rakousku založená Zweite Sparkasse - banka pro chudé a zadlužené, kteří neměli možnost získat běžné bankovní konto. V České republice rozjela Erste sociální bankovnictví před rokem. Zaměřuje se na financování firem se sociálních firem a neziskových organizací.

Celkově již v sociálním program poskytla financování za 140 milionů korun. Mezi klienty sociálního programu České spořitelny patří například Sdružení Neratov. To v Orlických horách zaměstnává 150 lidí, z toho 110 s mentálním hendikepem. Za úvěr od České spořitelny nyní buduje minipivovar.