Euro za dolar. Evropská měna poprvé od roku 2002 sestoupila na paritu vůči americkému dolaru

Euro poprvé od roku 2002 sestoupilo na paritu vůči dolaru

Euro poprvé od roku 2002 sestoupilo na paritu vůči dolaru Zdroj: Pexels

Dolary
Dolary
Dolary
4
Fotogalerie

Jednotná evropská měna euro dnes poprvé od roku 2002 sestoupila na paritu vůči americkému dolaru. Jedno euro se tak po krátkou dobu prodávalo za jeden dolar. Jednotná evropská měna je nyní pod tlakem kvůli obavám z negativních dopadů energetické krize na evropskou ekonomiku.

Kolem poledne euro ztrácelo zhruba 0,2 procenta na 1,0017 USD. Předtím sestoupilo až na 1,0000 USD.

Dolar podporují očekávání, že americká centrální banka (Fed) bude pokračovat v agresivním zvyšování úrokových sazeb, kterým se snaží zmírnit inflaci. Evropská centrální banka (ECB) signalizovala, že zahájí zvyšování úrokových sazeb tento měsíc. Podle analytiků však zhoršující se hospodářské vyhlídky vyvolávají nejistotu ohledně plánů ECB na zvyšování úroků.

V pondělí začala pravidelná údržba plynovodu Nord Stream 1, kterým teče ruský plyn do Německa. Trvat by měla deset dní, ale vlády, trhy i společnosti se obávají, že by se odstávka kvůli válce na Ukrajině mohla prodloužit. To by mohlo prohloubit energetické problémy v Evropě a uvrhnout evropskou ekonomiku do recese, napsala agentura Reuters.

Investoři nyní čekají na středeční údaje o červnovém vývoji spotřebitelských cen ve Spojených státech. Analytici podle ankety agentury Reuters předpokládají, že meziroční míra inflace v USA v červnu dosáhla 8,8 procenta.