Evropským pojišťovnám hrozí kvůli Řecku velké ztráty

Velkými držiteli rizikových dluhopisů jsou německá Allianz, italská Generali a francouzská Groupama.

Velkými držiteli rizikových dluhopisů jsou německá Allianz, italská Generali a francouzská Groupama.

Pojišťovny napříč Evropou drží velké množství dluhopisů, které vydaly nestabilní vlády a banky. Některé z nich by tak mohly přibýt na seznam obětí dluhové krize. Nejvíce je nebezpečí vystavena pojišťovna Aegas. Uvedl to deník The Wall Street Journal (WSJ).

Dánsko-belgická pojišťovna Ageas NV, dříve známá jako Fortis, ke konci března držela 1,2 miliardy eur v bondech řecké vlády, má i portugalské dluhopisy ve stejné hodnotě. Ještě více je pojišťovna exponovaná vůči případným problémům Španělska. „Je to jedna z nejrizikovějších pojišťoven Evropy,“ řekl deníku Philippe Picagne, analytik společnosti CreditSight.

Dalšími velkými držiteli rizikových dluhopisů jsou německá Allianz, italská Generali a francouzská Groupama. Podle šéfa Aegas Barta De Smeta do evropských státních dluhopisů investovaly všechny evropské pojišťovny, v průměru každá vlastní bondy osmi až deseti států.

Většina odborníků očekává, že ztráty v pojišťovnictví budou menší, než v bankovnictví. Podle banky Barclays Capital měly pojišťovny z eurozóny loni na podzim v řeckých vládních dluhopisech 24,1 miliardy eur, banky ze stejné oblasti přibližně dvojnásobek.

Pojišťovny se tímto směrem vrhly, protože „věřily, že eurozóna má určitou hodnotu, a stabilitu. Možná byl tento odhad příliš optimistický,“ řekl De Smet. Portfolio dluhopisů, které Aegas drží, se jeví v porovnání s rivaly velké kvůli tomu, že konkurence zveřejňuje méně kompletní údaje o svých investicích, dodal.

Zatímco hlavní evropské pojišťovny zveřejňují své investice do státních dluhopisů, jen několik společností ukazuje i data týkající se místních evropských institucí, jako například regionálních vlád.

Amerických pojišťoven se naopak podle WSJ evropské dluhopisy příliš netýkají. Výjimkou je Aflac, která minulý týden upozornila, že kvůli znehodnocení investice do řeckých, portugalských a irských finančních institucí očekává ve druhém čtvrtletí ztrátu 610 milionů dolarů. Celkově pojišťovna drží rizikové evropské dluhopisy za 2,6 miliardy dolarů.