Firmy se přesídlením do Prahy kontrolám nevyhnou, úřad jim změní adresu

účetnictví

účetnictví

Generální finanční ředitelství letos nebo začátkem příštího roku nuceně změní tisícům firem oficiální pražské sídlo a vystěhuje je zpět do měst, ve kterých skutečně působí. V metropoli je vzhledem k vysokému počtu firem daňová kontrola méně pravděpodobná než v krajích, kde má sídlo oficiálně nahlášeno méně společností.

„Pokud má firma centrum ekonomického zájmu například v Plzni, protože tam má kancelář, účetní, má tam svůj byznys a jenom si nechala napsat IČO na některý office house v Praze, tak její adresu vrátíme,“ řekl Lidovým novinám šéf finančního ředitelství Martin Janeček. Vystěhování firem, takzvanou delegaci, už roky umožňuje daňový zákon, Janeček se ho nyní chystá uplatnit co nejdřív, uvádí deník. Daňová správa navíc nabírá nové inspektory.

Praha se stala „rájem podnikatelů“, kteří chtějí pozornosti kontrolorů uniknout. V minulých letech prý do hlavního města hromadně přesouvali sídla, přestože jinak jejich centrály a výroba dál fungují jinde.

V celé Praze Generální finanční ředitelství eviduje 43 tisíc firem s virtuální adresou, ty všechny sídlí dohromady na pouhých 280 adresách. Ve zbytku republiky daňová správa eviduje takové adresy „jen“ u 10 tisíc firem, dodává list.

Není stěhování jako stěhování

„Je nutno si vyjasnit, že v případě rozhodnutí o delegaci se nejedná o vůbec nic nového a že se vůbec nejedná o žádné „stěhování“, ale pouze o to, že pražskou firmu může kontrolovat brněnský úřad. Již předem lze také říci, že řada delegací bude zcela nezákonná a FÚ bude mít často problém při prokázání oprávněnosti rozhodnutí o delegaci, pokud se proti němu subjekt odvolá. V důsledku toho tak může vydání skutečně závazného rozhodnutí FÚ trvat naopak podstatně déle než dosud,“ vysvětlil Michael Dobrovolný ze společnosti Smart Office & Companies.

„Vzhledem k tomu, že námi poskytovaná služba registračního sídla je poskytována mimo jiné v souladu i s patřičným zákonným ustanovením, pokles poptávek neočekáváme, spíše naopak,“ dodal. Někteří levní konkurenti však podle něj mohou mít problém, jelikož jejich sídla právě nemusí vždy zákonné požadavky splňovat. „Především je třeba si říci, že důvodem pro pořízení virtuálního sídla je to, že pražské adresy znějí jednoduše prestižněji,“ doplnil.

Procedura zasáhne práva a svobody podnikatelů

Chystané přestěhování tisíců firem z pražských sídel zpět do měst, ve kterých působí, bude mnohdy nezákonné,řekl daňový poradce Petr Frisch ze společnosti Pro Factum Consulting. Proti rozhodnutí o tzv. delegaci se mohou firmy odvolat, případně požádat soud o přezkum. Frisch se obává, že se správa daní namísto plánovaného zefektivnění spíše ztíží. 

Neschopnost daňové správy provádět kontroly nesmí být podle Frische důvodem pro zásah do práv a svobod podnikajících subjektů. „V soudních řízeních bude většina delegací zrušena pro rozpor se zákonem,“ míní. 

Na vystěhovaných společnostech navíc podle něj ulpí stigma možného daňového delikventa, přestože se plán netýká firem podezřelých z daňových deliktů. „Dovozovat, že společnost nepodniká v Praze, z toho, že má například v Plzni účetní nebo výrobu, je mylné,“ zdůrazňuje Frisch s tím, že je dnes v podnikatelském světě obvyklé oddělit místně jednotlivé funkce společnosti.