Fond matematika z Yale skupuje americké vládní bondy. Za desítky miliard

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: 401(K) 2012, Flickr.com (CC BY-SA 2.0)

Americký dluh má v posledních měsících nezvyklého zájemce. Dluhopisy vlády ve Washingtonu za desítky miliard dolarů skupuje letos doposud nepříliš známý hedgeový fond Element Capital. Stojí za ním absolvent matematiky na univerzitě v Yale a bývalý obchodník City a Goldman Sachs Jeffrey Talpins. V desítkách dluhopisových aukcí americké vlády od prosince loňského roku byl fond Element největším kupcem washingtonských bondů.

Podle listu The Wall Street Journal s odvoláním na zdroje blízké vládě se o aktivity fondu začal zajímat dokonce i Bílý dům. Washington prý totiž rád vidí své dluhopisy ve stabilních portfoliích bank a penzijních fondů, méně nadšení už budí spekulace s vládním dluhem, která má potenciál rozkolísat výnosy bondů, a tím i potenciálně prodražit státní financování.

Zdroje listu blízké fondu uvádí, že nákupy jsou financovány půjčenými penězi a smyslem je vydělávat na malých odchylkách cen dluhopisů obchodovaných ve velkém měřítku. „Nákupy Elementu jsou obrovské,“ říká pro list nejmenovaný trader blízký jedné z dluhopisových aukcí, které se ve velkém účastnil i Element.

Zlé jazyky blízké fondu však také tvrdí, že obrovské nákupy dluhopisů fondem jsou výsledkem jeho dřívější chybné strategie sázející na brzký růst úrokových sazeb, a tím i pád ceny bondů. Element proto ve velkém dluhopisy takzvaně shortoval, spolu s tím, jak se však okamžik růstu amerických sazeb v poslední době posouvá, prý fond uzavírá pozice a nakupuje dluhopisy zpět.

Manažer fondu Talpins byl léta asistentem nositele Nobelovy ceny za ekonomii, Roberta Shillera, fond Element založil v roce 2005, a to s velkými ambicemi. Ačkoli byl tehdy běžný průměrný vklad do hedgeového fondu jeden milión dolarů, Element požadoval padesátinásobek.

Vývoj ceny desetiletých amerických vládních dluhopisůGraphical visualization of Us Government Bond 10y