Genesis Capital spustila nový fond, na investice má přes miliardu

Ředitel společnosti Genesis Capital Jan Tauber

Ředitel společnosti Genesis Capital Jan Tauber Zdroj: Pinkas Martin/Euro

Společnost Genesis Capital, která je jedním z největších správců fondů rozvojového kapitálu v Česku, spustila nový investiční fond GPEF III. K dispozici má 1,2 miliardy korun, které hodlá investovat do podpory nejméně desítky českých a slovenských firem. Částka se může až zdvojnásobit. Novým prvkem otevřeného fondu je, že do něj mohou zprostředkovaně investovat i fyzické osoby.

Fond bude investovat do podniků z nejrůznějších odvětví s výjimkou nemovitostí, zbrojního průmyslu, hazardních her, zábavy pro dospělé, výroby tabáku a lihovin. Firmám, které splní příslušná kritéria, poskytne kapitál na zajištění růstu, zdroje na akvizice či prostředky na financování manažerských odkupů.

Genesis Capital vyhledává vhodné investiční příležitosti podle několika kritérií. „Především musí jít o firmu, která má silný růstový potenciál a zároveň prokáže schopnost úspěšně realizovat rozvojové projekty. Za mimořádně důležitý prvek považujeme kompetentní zkušený manažerský tým. U všech našich investic proto také preferujeme, aby manažeři do firem investovali s námi, a tím se podíleli na jejich budoucím zhodnocení,“ uvedl ředitel společnosti Jan Tauber.

Česká spořitelna svěřila své prostředky Genesis Capital potřetí, naopak jedním z nováčků je IKS KB

V okamžiku otevření je ve fondu k dispozici 45 milionů eur, částka se může navýšit na 80 milionů eur. Investory jsou Evropský investiční fond, Česká spořitelna, Investiční kapitálová společnost Komerční banky, finský investiční fond eQ Private Equity, Kooperativa pojišťovna a Česká podnikatelská pojišťovna. O účast mají zájem další firmy.

Česká spořitelna svěřila své prostředky Genesis Capital potřetí, naopak jedním z nováčků je IKS KB. Ve spolupráci s ní Genesis Capital založila uzavřený Private Equity fond KB, jejímž prostřednictvím mohou do podniků investovat poprvé i fyzické osoby.

Genesis Capital vznikla v roce 1999 a od té doby podpořila více než 30 podniků. Firmám na rozvoj zajistila přes dvě miliardy korun. GPEF III je čtvrtým fondem, který Genesis Capital spravuje - dva už zakončily své aktivity, u třetího portfolio firem postupně prodává. Genesis má v současné době podíl ve firmách Servodata, VYDIS, KS Klima-Service, AZ KLIMA, GTH catering, Roltechnik, Sieza, Swel a 3070.